Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-14

Investors årsstämma

wysiwyg_image

Investors bolagsstämma 2019 05 08

Efter 100 år är investmentbolaget Investor fortfarande ett stabilt företag. Utdelning till aktieägare de senaste 5 åren om totalt 32 miljarder. Årets utdelning 13 kr /ak  efter ett bra år.

För att Aktieägarna ska få ställa mycket frågor ordnas ”investordialogen” en timme före stämmans öppnande där styrelsens  ordförande Jacob Wallenberg och VD Johan Forsell finns tillgängliga på scenen för dialog, frågor och svar. Vänligt bemötande och bra svar.

Jacob betonar att det är aktieägarnas dag. Många av frågorna ställdes en gång till på den ordinarie stämman. Trots servering av lunchtallrik innan stämman och ”investordialog” tog stämman lika lång tid som vanligt. Inte lika många som reste sig efter VDs tal  ( för att komma först till maten. Det  har varit besvärande förut). Några tröttnade i stället på alla frågor! .

På podiet höll man masken och svarade vänligt innan man kunde gå vidare till de följande programpunkterna,  val av styrelse m.m

Vd- talet av Johan Forsell var mycket informativt där han redogjorde för årets händelser och kärninnehav. Det lades ut på Investors  hemsidan dagen efter den 9/5.

Frågor som ställdes

Största misstaget under se senaste åren?

 Svar från Jacob: Fel satsning i Ericson men nu har vi rättat till det hela.  De förändringar som gjorts visar att det går bra nu och att man kan se positivt på det hela.

Penningtvätt i SEB 

Jacob: vi ser på det hela med största allvar och håller oss informerade om läget. Tyvärr finns en del uppgifter i dagspressen som inte är relevanta.  Mycket

Artficiell intelligens ?

VD Johan Forsell: En internationell Digitaldag har hållits med deltagare från flera länder. Mycket finns att göra på det området.

Omställning digitalt, hållbarhet och automatisering gör att endast 10 % av jobben kommer att försvinna i framtiden. Genom att satsa på utbildning i SEB universitet som samarbetar med KTH ökar man möjligheterna för  ett Livslångt lärande för de anställda. Med olika typer av fortbildningen kommer man att kunna behålla många personer.

Fråga från Aktiespararna  ang . hybridstämmor:  Inte klara med det än. Finns lagstiftning och regler som fördröjer det.

Vilken verksamhet blev kvar i Aleris när man sålt av omsorgsverksamheten?

Man satsar enbart på kliniker eller läkare med specialist kompetenser.

FOU

Cirka 2 miljardet har betalats ut från stiftelserna som går till forskning.

Klimat och hållbarhet

Som ex. kan nämnas Electrolux nya kylskåp  och AtlasCopcos utveckling av sina maskiner som pågår ständigt.

Jämställdhet och mångfald behövs det så många i styrelsen? svar ja. Det behövs personer som företräder olika kompetensområden och företag globalt. 

När gör ni Split? Inte aktuellt i år men vi har ögonen på frågan hela tiden.

Val av styrelse / viktig händelse

Ledamoten Josef Ackermann  som varit ett stort stöd för Jacob och Marc avgick med ålderns rätt (född 1948) och  avtackades.

Dominic Barton född 1962 En mycket välmeriterad ny ledamot valdes in i styrelsen .Han har en betydande erfarenhet från en rad olika branscher, bank, konsumentvaror, högteknologi och verkstadsindustri.  Global  Managing Partner Emeritus och Senior Partner vid Mc Kinsey  och en lång rad fler utmärkelser. Kanadensisk / brittisk medborgare.

Övriga mycket kompetenta personer i styrelsen omvaldes.

Alla fick ett paraply vid utpassagen, trots att solen sken över Norra bantorget.

Bolagsbevakare: Amelie Hjelmstedt

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.