Du är här

2018-01-23

Investors vd: ”Faktorerna som oroar”

wysiwyg_image

Kinas höga finansiella skuldsättning, eventuella ökande handelshinder och Brexitprocessen.

Det är orosmolnen under inledningen av ett annars till synes konjunkturellt starkt 2018 som Investors vd Johan Forssell pekar ut i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen efter att ha presenterat bokslutsrapporten för investmentbolagets år 2017.

"Rent generellt har Kina varit starkt i många industrier, inte minst under förra året, men vi vet också att man har byggt upp en hel del skulder i det finansiella systemet. Det är en risk, och ökade handelshinder är en annan", säger han, och fortsätter efter att ha nämnt även Brexiteffekter och snabbare centralbanksräntehöjningar än väntat och därmed sänkta marknadsmultiplar:

"Det finns alltid en massa risker, men tack och lov finns det också alltid en massa möjligheter hela tiden."

Investorchefen är inte ensam om sin oro för Kinas finansiella stabilitet. Finansminister Magdalena Andersson talade om samma sak, specifikt om Kinas lånefinansierade investeringar i infrastruktur, under tisdagsförmiddagen på väg in till ett Ekofinmöte i Bryssel enligt vad Nyhetsbyrån Direkts korrespondent där rapporterade.

"Just nu är osäkerheten ovanligt stor, inte minst vad som händer i USA med Trumpadministrationen och i Europa, hur brexit påverkar, och så i Kina", sade hon.

Den 6 december publicerade IMF en rapport om Kina, där regionalstöd till svaga bolag med höga skuldsättningar på bolags- och hushållsnivå som följd i stället för att låta dem gå under sades stå i konflikt med landets finansiella stabilitet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.