Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-25

IPO: NATURLIGA LJUS I STOR SKALA SVÅRT- CANDLES SCANDINAVIAS VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Candles Scandinavia tillverkar och säljer doftljus utan paraffin. Konkurrenter som kan massproducera ljus med naturligt vax är få, men det är även antalet konsumenter som känner till att paraffin inte är miljövänligt.

"Butikernas inköpare och varumärkena känner till det och de är intresserade av att byta till miljövänliga alternativ, men tittar man på konsumentledet och de undersökningar som görs så är det väldigt få konsumenter som känner till att de ljus som de köper är paraffin och att det inte är speciellt miljövänligt. Men efterfrågan ökar", säger bolagets vd Viktor Garmiani i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.


https://youtu.be/PGkNfiMoXcU


Bild: Candles Scandinavias vd och medgrundare Viktor Garmiani intervjuas av Nyhetsbyrån Direkts reporter Adam Wahlfeldt inför noteringen på First North.


Candles Scandinavia grundades 2009 av Viktor Garmiani och hans fru Nina Garmiani. Räkenskapsåret 2020/2021 uppgick omsättningen till drygt 100 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på drygt 14 miljoner kronor. Målsättningen för de kommande åren är att växa omsättningen med 30 procent per år.

Av emissionslikviden på 27,4 miljoner kronor ska hälften användas till försäljning och marknadsföring, en fjärdedel till produktutveckling och en fjärdedel till att bygga ut produktionskapaciteten.

"De största utmaningarna är interna, att hänga med i den efterfrågan som finns och den takt som vi har satt upp våra mål", säger Viktor Garmiani som ser små marknadsrisker eftersom efterfrågan är på uppgång och konkurrenterna få.

Vid ljustillverkning är paraffin den vanligaste råvaran. Paraffinet tillverkas dock av olja och är därmed inte så miljövänligt. Problemet med att göra ljus av naturliga råvaror är att massproducera till en rimlig kostnad och Viktor Garmiani menar att det är en av anledningarna till att bolaget saknar större konkurrenter när det gäller att leverera till kunder som H&M och Åhléns.

"Det finns många tillverkare som gör naturliga doftljus men i liten skala, 100-300 ljus hantverksmässigt, vilket gör att man kan hålla koll på processen men man får en helt annan produktionskostnad och det lämpar sig inte för de varumärken och kedjor som har volymkrav. Vad gäller storskaligt så är vi klart ledande och i princip de enda som gör det", säger Viktor Garmiani.


Inför noteringen gör Candles Scandinavia en nyemission på 27,4 miljoner kronor. Teckningskursen på 65 kronor per aktie värderar bolaget till 484 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Carlsquare är finansiell partner samtidigt som Nordic Issuing agerar som projektledare för nyemissionen och noteringen.

Teckningsperioden pågår från 18 oktober till den 29 oktober. Första beräknade handelsdag är den 8 november.
Författare Direkt-SE