Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

IPO: WICKET GAMING SKA HA FLER NEDLADDNINGAR ÄN BANK-ID (OMS)

(Omsändning av nyhet från 28 juni inför dagens handelspremiär. Nyhet uppdaterad med emissionsutfall etc.)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Wicket Gaming är ett svenskt mobilspelbolag som ska lansera ett managerspel för världens näst största sport – cricket. Att ingen redan har gjort det kan bero på västerländsk närsynthet.

Det menar bolagets vd Eric de Basso i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen på Spotlight i juli.

Wicket Gaming grundades 2015. Sedan dess har bolaget arbetat med att utveckla den första speltiteln - Cricket Manager - som är ett så kallat free-to-play cricket managerspel för mobila enheter. Managerspel finns inom flera sporter där fotboll är den mest populära, men enligt bolaget saknas mobila cricket managerspel.

Cricket är världens näst största sport efter fotboll med högst popularitet i länder som Storbritannien, Indien och Australien. Bolaget siktar nu på en lansering av Cricket Manager och tanken är att lansera på de flesta av "cricket"-marknaderna samtidigt.

Sporten är förvisso välkänd men inte så stor i Europa och Sverige. Hur fick ni idén till spelet?

"Vi i Sverige tittar väldigt europeiskt och västerländskt. Ibland måste man blicka längre bort och se vad som finns därute. De flesta affärskoncept som vi i väst tycker är spännande finns redan men det finns många andra idéer där ute. Här har vi världens näst största sport och det är ingen som har presenterat ett managerspel för dem. Det är ju märkligt egentligen", säger Eric de Basso.

Ni har som mål att vara kassaflödesneutrala under 2022. Vad är det viktigaste som måste ske för att det ska hända?

"Vi har som målsättning att ha en miljon nedladdningar innan årsskiftet 2021. Det tycker vi är en viktig och tydlig målbild. Vi hoppas att vi ska nå 10 miljoner nedladdningar under 2022 och det är högst möjligt att göra det. Jag brukar skämta och säga att vi ska ha fler nedladdningar än mobilt bank-id."

Var kan lönsamheten tänkas hamna på lite längre sikt?

"Utan att gå in på för mycket detaljer så har vi en plattform som är skalbar. Det vill säga vi kan korta ned utvecklingen av spel nummer två, tre, fyra fem, sex om vi skulle vilja producera de spelen i framtiden. Nu är plattformen skapad för att kunna skala till andra spel med ett tidsspann på 6-8 månader istället för två år, och vi kommer inte att vara ett 'en-spels'-bolag."

Vilka ser du som de största riskerna?

"Den stora utmaningen vi har är infrastrukturell - att säkerställa att spelet kan spelas i fattiga länder. Vi vill erbjuda spelet i alla cricketintresserade länder men då måste vi få till en infrastruktur där även de fattiga kan spela med sämre lina. Där har vi en utmaning, men vi har hittat ett sätt att kringgå det."

Cricket är inte så känt i Sverige. Finns det en risk att det kan påverkar börsinvesterarnas intresse för bolaget?

"Det kan det mycket väl göra men jag utgår från att människor som handlar på börsen är duktiga på att tillgodogöra sig information. Du har helt rätt i att cricket kan bli abstrakt på den svenska börsen, men jag är säker på att det på samma sätt som det kan bli abstrakt kan bli något spännande om du kopplar ihop det med potentialen som finns i Indien och i sporten", säger Eric de Basso.

Inför noteringen gjorde Wicket Gaming en nyemission på 19,1 miljoner kronor. Teckningskursen på 7 kronor per aktie värderar bolaget till 19,1 miljoner kronor före kapitaltillskottet. Företaget säljer alltså lika många nytryckta aktier som det finns befintliga.

Emissionen tecknades till 346 procent. Bolaget hade erhållit teckningsförbindelser på motsvarande 77 procent av erbjudandet.

Eminova Parters är rådgivare åt bolaget i samband med noteringen.
Författare Direkt-SE