Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-14

Isbrytare gav kursexplosion

wysiwyg_image

ANALYS: Efter sommarens rekordrusning för Viking Supply Ships gäller det att vara försiktig. Utöver vad som redan aviserats i form av försäljningar är risken stor för att potentialen för fortsatt resultat- och värdetillväxt kortsiktigt är begränsad, skriver Åsa Wesshagen, ansvarig för Aktiespararnas bolagsbevakning. Höstens kvartalsrapport kommer bjuda på viktiga klargöranden till grund för aktiens värdering.

Isbrytare har känts långt borta denna varma sommar. Ändå står Viking Supply Ships för sensommarens stora kursrusning.

Glädjeskuttet i aktien berodde på att marknaden togs på sängen. Ingen förväntade sig en försäljning av de stora isbrytarna.

Sedan nyheten att VSS sålt sina tre stora isbrytare; Balder Viking, Tor Viking II och Vidar Viking har VSS-kursen ökat från 25-kronorsnivån till nivåer över 180 kronor.

Under måndagens handel ökade börsvärdet för Viking Supply Ships från mellan 200-250 miljoner kronor till cirka 1,6 miljarder kronor.

Bakgrunden är att Viking Supply Ships på senare tid har haft fartyg värderade till cirka 2,7 miljarder kronor i balansräkningen. Förvisso har bolaget också haft lån på knappa två miljarder, varav 1,7 miljarder varit det VSS har kallat ”fartygslån”.

Vid sidan av de stora fartygsvärdena har rörelsen dragits med förluster. Det senare återspeglades i aktiekursutvecklingen fram till då nyheten om fartygsförsäljningen släpptes. Aktiemarknaden trodde dessförinnan uppenbarligen inte på att fartygsvärdena skulle realiseras alls eller just nu.

I pressmeddelandet från i fredags konstaterar VSS ledning: ”Försäljningens påverkan på nettoresultatet förväntas uppgå till 274 MUSD och kommer att bokföras under Q3. Transaktionen förväntas slutföras i slutet av augusti”.

Samma dag, det vill säga i fredags (10/8), gav VSS ut sin kvartalsrapport som visade på en förlust för första halvåret.

Vid halvårsskiftet uppgick det egna kapitalet i koncernen till 828 miljoner kronor, vilket motsvarar 88,77 kronor per aktie. (Det totala antalet aktier är 9 327 339 stycken). Denna siffra inkluderar inte resultatet från försäljningen av de tre stora isbrytarna, eftersom – såsom nämnts ovan – försäljningarna genomförs och bokförs först i det tredje kvartalet.

På tisdagen fortsatte aktien att klättra.

Men en fortsatt stor uppgång i aktien är troligen inte att vänta. Såtillvida inte aktien drar på ren och skär spekulation.

Efter den nu aktuella försäljningen av de tre stora isbrytarna finns, av allt att döma, inte någon mycket stor ”dold potential” kvar längre. Efter det att isbrytarna utmönstrats från tillgångssidan och fartygslånen återbetalats krymper de orealiserade fartygsvärdena i balansräkningen. Därtill torde i det korta perspektivet den kvarvarande verksamhetens intjäningsförmåga även fortsatt vara hyggligt begränsad, trots förbättrade rater.

I pressmeddelandet från i fredags som är undertecknat av styrelsens ordförande Bengt E. Rem skriver bolaget: ”Vi förväntar oss en fortsatt svag marknad och en rörelseförlust även för det andra halvåret”.

Utöver vad som redan aviserats i form av försäljningar så kvarstår sammanfattningsvis, av allt att döma, inte tillgångar värda nämnvärt mycket. (Notera att även försäljningar av PSV-fartygen Freya Viking, Nanna Viking och Sol Viking aviserats, vilket föranlett nedskrivningar).

I den mån VSS hade kommunicerat exakt hur mycket de snart sålda isbrytarna respektive PSV-fartygen hade varit värderade till, då hade bilden varit klarare. Men sådana indikationer får aktiemarknaden först i rapporten för det tredje kvartalet där det kommer att framgå hur stora fartygsvärden som kvarstår efter de nu aviserade försäljningarna.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.