Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-11

ITAB Shop Concept 2.0 – One ITAB

wysiwyg_image

På fotot: ITABs nye VD Andréas Elggard och Aktiespararnas representant Edin Paradzik

 

Både omsättningen och rörelsemarginal för 2019 var marginellt bättre än föregående år. Omsättningen landade på strax över 6 miljarder och marginalen var 4,2%.

”Men vi är inte nöjda med denna utveckling” berättade bolagets nya VD Andréas Elggard.

Elggard fortsatte: ”Itab har haft en fantastisk resa under dem senaste 10 åren och vi har genom förvärv byggt Europas ledande aktör. Men efter dem senaste årens förändringar i beteende från våra kunders sida, är det tydligt att ITAB behöver konsolidera verksamheten och fokusera på att driva synergier och inre effektivitet….”. Arbetet för transaformeringen går under namnet ”One ITAB”.

ITABs bolagsstämma ägde rum den 8 maj i bolagets lokaler. Medarbetarna ordnade lokal med sittplatser för ett 30-tal aktieägare där man tydligt visade att man följer myndigheternas rekommendationer för Covid-19.

Covid-19 har påverkat bolagets verksamhet väldigt mycket. Våra anläggningar i Kina och Italien har varit stängda under februari och mars, berättade Elggard.

Aktiespararnas bolagsbevakare Edin Paradzik ställde frågan:

”Vad gör bolaget för att skydda sina anställda”?

Elggard svarade: Vi följer rekommendationer från myndigheterna i varje land där vi är verksamma och anpassar vår verksamhet efter dessa. Det är en rad åtgärder vi har för att skydda våra anställda; bl.a. desinficerar vi hela produktionsanläggningar.

Nästa fråga från Aktiespararna led

”Hur kommer ni se till att rätt information kommer till rätt medarbetare i rätt tid”? Något som ni utpekar bland det viktigaste i förändringsarbetet när det gäller One ITAB projektet.

VDn svarade:

Vi kommer att arbeta på flera olika sätt för att informationsgivningen anpassas till våra projekt. Det vi ser från nuvarande Covid-19 krisen är att digitala möten har stora fördelar. Vi sliper långa resor och mötena tenderar vara mer effektiva tidsmässigt jämfört med fysiska möten. Samtidigt kommer vi inte kunna ersätta samtliga fysiska möten.

Paradzik anmärkte att valberedningen förselår en kraftig höjning av styrelsearvode, från 1 350 000 kr till 2 250 000 kr.

Valberedningens ordförande Anders Rudgård besvarade frågan.

”Vi har under en lång tid inte haft förändringar beträffande styrelsearvode…..vi har jämfört med andra företag som är lika stora som ITAB och kommit fram till att styrelsearvode ligger långt under…samtidigt som bolaget befinner sig i en helt annat position med mer krävande och komplicerade frågeställningar”.

Det blev även stora förändringar i styrelsen där Per Borgklint, Lottie Svedenstedt och Sune Lantz avgick. Nya styrelsemedlemar blev Eva Karlsson, Ruthger de Vries samt Roberto Monti. Närvarande aktieägare fick under stämman digital/Skype presentation av icke fysisk närvarande Roberto Monti.

 

Skribent och fotograf:  Edin Paradzik (Aktiespararnas bolagsstämmobevakare)

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.