Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-11

JANSSON (RB): MAJ-INFLATION INTE BRA, MEN POSITIVT DEN STIGER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationen i maj var inte bra, men det är ändå positivt att den stiger.

Det sade vice riksbankschef Per Jansson vid en webcast arrangerad av Goldman Sachs på torsdagen.

"Inflationen i maj var inte bra, men det är positivt att inflationen stiger relativt i april och att den var mycket bättre än väntat, i alla fall av finansmarknaden. Det var inte fantastiskt, men ändå en intressant förbättring för oss där", sade han.

Han påpekade att det är viktigt att de långsiktiga inflationsförväntningarna inte sjunker till följd av den låga inflationen i coronapandemins spår. Han tyckte att gårdagens mätning från Kantar Sifo Prospera var upplyftande i detta avseende.

"Jag var ganska glad att se att inflationsförväntningarna på fem års sikt steg lite bland aktörer på penningmarknaden", sade Per Jansson.

Han noterade att coronapandemin inneburit en nedåtpress på inflationen nu, men att den kan bli högre längre fram än den annars skulle ha blivit, till följd av bland annat stigande energipriser och en minskad globalisering, där det senare förstås inte är bra.

Han sade också att det finns en risk för att de stigande statsskulderna i coronakrisens spår kan leda till stigande inflation, om man når en gräns för hur mycket den privata sektorn är villig att låna ut.

"Då kommer inflationen att stiga", sade han och tillade att tecknet att hålla koll på att stigande statsobligationsräntor.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.