Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-09-22

”Januari blir rena blodbadet”

wysiwyg_image

Emma Persson, Länsförsäkringars privatekonom. Foto: Länsförsäkringar

Hushållen kommer att få det tufft i början av nästa år, skriver Länsförsäkringar.

Enligt en undersökning från Länsförsäkringar planerar nära hälften av respondenterna att dra ner på sådant som resor och kläder under vintern. Samtidigt kommer över hälften att vidta energisparande åtgärder.

”Under hösten och vintern kommer många hushåll se över sina utgifter för att ha råd med det allra nödvändigaste. Det är tydligt att man drar ner på mindre nödvändiga saker som semesterresor och kläder”, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Hon menar att Länsförsäkringars uträkning pekar på att många hushåll får det tufft under inledningen av 2023, med höga elpriser, dyrare matpriser, stigande räntor och höga drivmedelspriser.

”Även om januari brukar vara en klassiskt tuff månad ekonomiskt, ser det i år ut att bli rena blodbadet. Den minskade efterfrågan slår även hårt mot företag och frågan är nu hur länge företagen och arbetsmarknaden kan stå emot den kraftigt minskade efterfrågan. Den höjda styrräntan kommer dessvärre att innebära en högre arbetslöshet och det är viktigt att hushållen ser till att de är tryggade om det inträffar”, säger hon

Författare Elin Hanspers