Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-26

JAPAN: SUGA LOVAR KOLDIOXIDNEUTRALITET TILL ÅR 2050 - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japan ska vara koldioxidneutralt år 2050, vilket kommer att kräva en stor omställning av landets energipolitik.

Det sade landets nye premiärminister Yoshihide Suga i ett tal inför parlamentet, skriver Financial Times.

Yoshihide Sugas uttalande matchar det mål som har satts upp av EU och överträffar Kinas utfästelser om koldioxidneutralitet till 2060, och anses även sätta press på Sydkorea att följa efter.

Japans har arbetat med att minska sitt stora beroende av fossila bränslen sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011. Yoshihide Suga tog i sitt tal inte upp några specifika åtgärder, vilket väckte frågor om hur landets ska klara av att leva upp till sitt mål.

"Aggressiva åtgärder för att tackla klimatförändringarna kan omvandla vår industriella struktur och vår ekonomi. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka till att de (sänkta koldioxidutsläpp) som en stor tillväxtkälla", sade han.

Japans energikonsumtion byggde år 2010 till 81 procent på fossila bränslen, en andel som 2017 ökat till 87 procent sedan de flesta av landet kärnreaktorer hållits avstängda efter Fukushima. Enligt Yoshihide Suga kan "nästa generations solpaneler" och "koldioxidåtervinning" göra en stor skillnad, och han lovade att regeringen ska hjälpa till genom digitalt stöd och förändrade regelverk.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.