Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-29

JAPAN: VIRUSFALL PÅTRÄFFADE I TIDIGARE FÖRSKONAD DEL I NORR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De första bekräftade fallen av covid har påträffats i den japanska regionen Iwate, i norra delen av landet. I hela landet har antalet bekräftade fall nu nått över 1.000 på en dag.

Det rapporterar Dow Jones Newswire.

En av de två personer som bekräftats som smittad i Iwate har nyligen campat utanför Tokyo.

I Japan har Tokyo utgjort centrum för pandemin men delen Osaka rapporterade på onsdagen för första gången hittills mer än 200 nya fall av bekräftat smittade.

"Viruset sprider sig över hela landet. Huruvida detta hejdas eller om det sker ytterligare spridning beror på varje enskild persons beteenden", säger Toshio Nakagawa, chef för det japanska läkarförbundet, till nyhetsbyrån.

Den senaste tidens fall i Japan har till stor del kunnat tillskrivas nöjesdistrikt, när klubbar och barer i landet fått hålla öppet på nära normala sätt. Men detta kan nu få en ändring om Osakas guvernör Hirofumi Yoshimura får bestämma.

"Vi behöver komma till ett läge där vi ber om stängningar av verksamheter över hela landet", säger han till Dow Jones angående barer och nattklubbar.

Iwates guvernör Takuya Tasso konstaterar efter att fall nu påträffats i den egna regionen att alla riskerar att smittas och att Iwate inte utgör något undantag från det.

Japans regering har utlovat resenärer återbetalningar av utgifter för hotell och andra reserelaterade utlägg för att stödja landets turismnäring. Resor till och från Tokyo har dock exkluderats och nu vill Iwates guvernör se att även andra områden med tydligare virusutbrott, som Osaka, exkluderas.

Regeringens talesperson Yoshihide Suga anger att Japan kommer att försöka balansera den ekonomiska återöppningen med att undvika att viruset sprids. Detta efter att det andra kvartalet var "ett som vi aldrig har upplevt förut".

Japan släpper preliminärt BNP-utfall för det andra kvartalet den 17 augusti. I årstakt förväntas fallet ha varit mer än 20 procent, skriver Dow Jones.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.