Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-18

Japanska yenen stärks i surt börsklimat

Europaräntorna handlas på lägre nivåer och Europabörserna är ned på fredagen, samtidigt som yenen stärkts.

Tyska räntor har sjunkit 1-2 punkter, medan euron stärkts något mot dollarn under förmiddagen. USA-räntorna är ned i Europahandeln.

"Riskaversionen har höjts i spåren av attackerna i Spanien och oron för Trump", sade Michael Leister på Commerzbank till Reuters.

Terrordådet i Barcelona på torsdagen, som krävt minst 13 liv, har bidragit till börsnedgång och yenförstärkning.

Dollarn har samtidigt generellt tyngts efter förnyad oro för Trump-administrationens förmåga att genomföra sin politik.

På torsdagen var uppgifter i svang om att chefen för det nationella ekonomiska rådet, Gary Cohn, skulle avgå, vilket dementerades av Vita huset. Veckan har också präglats av

Donald Trumps kommentarer om händelserna i Charlottesville, som lett till stor turbulens och bland annat lett till nedlagda policy- och industriråd.

"Med ett avtagande stöd för president Trump såväl inom som utanför Vita huset så kommer osäkerheten för den amerikanska politiska miljön väntas hålla ned dollarn vid dessa låga nivåer. Det är svårt att se någon annan inhemsk katalysator som ska motverka denna negativa faktor och driva dollarn högre i närtid", sade Viraj Patel på ING till Reuters.

Andra frågor som infrastruktur och skatteomläggning kommer därmed återigen i bakgrunden. Däremot kan frågan om skuldtakshöjningen, en pålitlig déjá vu i amerikansk politik, snart bli het igen.

Enligt finansminister Steven Mnuchin är det avgörande att skuldtaket höjs före utgången av september.

Protokollet från det senaste FOMC-mötet indikerade att Fed är redo att avvakta med en påbörjad minskning av balansräkningen om denna fråga skulle påverka marknaden allvarligt, ett budskap som upprepades av Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, på torsdagen.

Svenska räntor handlas 1-3 punkter ned medan kronan tappat 1 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

SCB rapporterade att industrins lagervolym sjönk med 1,3 procent, eller 3,1 miljarder kronor, under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Första kvartalet reviderades samtidigt upp med 0,5 miljarder kronor till +9,1 miljarder kronor.

Datan är en input till nästa version av BNP andra kvartalet, som publiceras den 13 september.

Kapacitetsutnyttjandet, som skulle ha publicerats på fredagen, har skjutits upp av tekniska skäl.

SCB uppgav även att bostadsbyggandet ökade med 22 procent första halvåret, jämfört med första halvåret 2016.

Bostadsminister Peter Eriksson var snabbt ute och konstaterade regeringens politik för ökat byggande ska fortsätta, och hänvisade till Boverkets prognos om ett behov av 600.000 nya bostäder till år 2025.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.