Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-04-27

Joacim Olsson kritiserar Carlströms comeback

wysiwyg_image

Storägaren Johan Carlström föreslås bli ny ordförande för Fingerprint – trots misstankarna om grovt insiderbrott.
– Om man aktivt skulle leta efter en person som inte längre har marknadens förtroende så skulle man landa i detta förslag, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till SvD Näringsliv.

Fingerprint Cards valberedning föreslår storägaren Johan Carlström till ordförande, trots misstankarna om grovt insiderbrott i samma bolag.

Rättegången har skjutits fram upprepade gånger, men väntas nu hållas i november, enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt.

Carlström ser inga legala hinder inför uppdraget, rapporterar SvD Näringsliv.

– Jag anser mig felaktigt åtalad och jag är inte dömd för någonting, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Väcker reaktioner

Valberedningen som tagit fram det kontroversiella förslaget om Carlström som styrelseordförande leds av Carlström själv som ordförande.

Förslaget om Carlström som ny ordförande, som kommunicerades på kallelsen till stämman, har väckt reaktioner i finansvärlden.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson betecknar nomineringen som "extremt olämplig".

– Det tyder på att varken han eller valberedningen har någon som helst ambition att Fingerprint ska uppfattas som ett seriöst bolag, säger han till SvD Näringsliv.

Aktien föll flera procent på beskedet. Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, anser att det finns andra personer som marknaden har större förtroende för än Carlström, i en kommentar till TT.

 – Det här är inte vad aktiemarknaden vill höra.

Nasdaq ska granska förslaget

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, har svårt att hitta ord för att beskriva hur orimlig han anser att nomineringen av Carlström är.

–  Bolaget behöver ordning och reda, en stark styrelse och en stark ordförande. Att då föreslå en storägare som är under utredning för insiderbrott är högst olämpligt, och ganska föraktfullt mot övriga ägare i bolaget, säger han till TT.

Stockholmsbörsens ägare Nasdaq ska nu granska förslaget.

"Vi tycker därför att det finns anledning att titta närmare på frågan kring beredningen av förslaget, från perspektivet god sed på aktiemarknaden", skriver Erik Granström, presskontakt på Nasdaq till SvD.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.