Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-13

Joacim Olsson om digitala bolagsstämmor: ”Fler sparare ska få vara med”

wysiwyg_image

Teknikutvecklingen i samhället öppnar helt nya möjligheter. 
Aktiespararna önskar att börsbolagen gör sina bolagsstämmor digitala för att ge fler småsparare chansen att följa sitt bolag och kunna tycka till.
– Vi vill göra dem tillgängliga så att fler kan vara med oavsett var man befinner sig, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson på Småbolagsdagen.

Bolagsstämman är det enda tillfälle som de flesta mindre aktieägarna får att lära känna sitt innehav mer på djupet.

Men långtifrån alla har förutsättningarna som krävs för att närvara på plats.

En av Aktiespararnas kärnfrågor ut på att göra stämmorna digitala. Det innebär att fler småsparare får möjlighet att komma närmare bolaget.

Varje år arrangerar bolagen på Stockholmsbörsen en årsstämma. Det är dock långtifrån alla aktieägare som kan besöka arrangemanget i en hög person.

En av Aktiespararnas kärnfrågor handlar därför om att göra bolagsstämman möjlig att följa digitalt. Det skulle ge fler mindre aktieägare verktygen som krävs för att få en inblick i verksamheten, engagera sig och kunna rösta och tycka till i olika frågor.

– Det avhandlas mycket intressant om bolaget. Du kan få en känsla och en bild av var bolaget är på väg. Det är viktigt att så många mindre investerare som möjligt får tillgång till bolagsstämman, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson i en intervju på Småbolagsdagen. 

LÄS OCKSÅ: Här är Aktiespararnas kärnfrågor 2018

Joacim Olsson lyfter fram att 50 procent av bolagsstämmorna äger rum i Stockholm. Som småsparare bosatt i Pajala i Norrland eller Ystad i Skåne är det inte riktigt motiverat att ta tåget eller flyget till huvudstaden för att besöka ett av sina många innehavs stämmor. 

– Vi vill göra den tillgänglig för att fler ska kunna följa den fullt ut och delta via sin dator. Oavsett var man befinner sig.

TITTA HÄR: Se alla presentationer från Småbolagsdagen i efterhand

”Bolagen måste värdesätta deltagande”

Joacim Olsson ser två olika typer av bolagsstämmor. En renodlad digital stämma, som inte arrangeras på någon fysisk plats, och en hybridstämma. Den sistnämnda hålls i en lokal, kanske centralt i Stockholm, Göteborg eller Malmö, men det går även att vara aktiv och delta i omröstningar på distans. 

– Det är det som vi ser framför oss i första hand, att det införs i Sverige i större utsträckning.

Aktiespararnas vd anser att mycket hänger på bolagen själva.

– Det krävs inga lagmässiga ändringar. De finns på plats sedan länge. Bolagen måste värdesätta deltagande från mindre aktieägare. Det är därför som vi lyfter frågan, säger Joacim Olsson.

Joacim Olsson förväntar sig inte att en digitalisering av bolagsstämmorna skulle minska den fysiska närvaron av aktieägare.

– Jag tror inte det. Snarare att fler får upp ögonen för bolagsstämmor som fenomen. Det är ju inte så att folk har slutat gå på fotbollsmatcher för att de tv-sänds. Jag tror att vi får se en likartad utveckling, säger han.

Se hela intervjun med Joacim Olsson här nedan!