Du är här
Joacim Olsson: Positivt att fler kvinnor ger sig in på börsen

Aktiespararnas vd Joacim Olsson.
Trots att börsen har gått mycket sämre i år, så har antalet aktieägare i Sverige blivit fler, visar statistik från Sveriges värdepapperscentral Euroclear Sweden.
Aktiespararnas vd Joacim Olsson ser dock årets ökning, på drygt 23 000 personer, som ett tecken på att intresset för börsen har minskat.
Samtidigt ser han positivt på att andelen kvinnor som har blivit aktieägare har ökat mer jämfört med männen.
"Att få fler kvinnor att börja spara på börsen är en jämställdhetsreform som är en av de viktigaste vi har. Och nu hoppas jag att vi kan stimulera den här utvecklingen ännu mer med ytterligare politiska åtgärder", säger han.
Enligt färska siffror från Euroclear Sweden ökar antalet aktieägare i Sverige under de första nio månaderna av 2022 med 23 124 unika aktieägare. Den totala siffran är nu 2 738 646 (privatpersoner och institutioner).
Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, tror dock att det rör sig om en försenad pandemieffekt.
"Under pandemin ökade intresset för aktier och privatekonomi enormt och under 2021 hade vi 270 000 nya aktieägare i Sverige. I år pratar vi i stället om endast 23 000. Jag tror att det beror på en post covid-effekt. Det vill säga att av alla de som fick upp sitt intresse för aktier under 2021, så var det vissa som inte kom igång. Men nu när börsen har gått ner, så har de tänkt att det kan vara ett bra tillfälle att börja med sitt sparande", säger han.
Trenden visar snarare att intresset minskar
Har man det i åtanke, så menar Joacim Olsson att årets siffror i stället visar att intresset för börsen har svalnat.
"Jag skulle säga att årets siffra inte visar att intresset ökar, snarare tvärtom. Det minskar".
En positiv nyhet är dock att andelen kvinnor som har blivit aktieägare under 2022 ökar med 1,3%, att jämföra med samma siffra för männen som landar på en ökning på 0,8%. Totalt fanns det 922 412 kvinnliga aktieägare i Sverige i september i år, att jämföra med männen där siffran är 1 392 242.
"Det är intressant och väldigt positivt att fler kvinnor ger sig in på börsen än män. Jag tror att en viktig förklaring till detta är att kvinnor är mer försiktiga i sitt sparande, och var därför överrepresenterade i den här gruppen av personer som inte gav sig in på börsen under 2021. De hörde också att allt fler pratade om aktier och sparande under pandemin, men var mer försiktiga med att ge sig in på börsen själva. De gör det nu i stället", säger Joacim Olsson.
Positivt att andelen kvinnliga sparare ökar mer än männen
Han fortsätter:
"Men det är väldigt positivt. Det är ett jämställdhetsproblem i dag att fler män sparar i aktier än kvinnor. Det innebär i förlägningen att kvinnor inte har samma ekonomiska frihet, vilket i sin tur påverkar saker som chanser till att förverkliga sina pensionärsdrömmar, eller till exempel att känna att man kan lämna en arbetsgivare som man inte är nöjd med, eller ett förhållande man inte mår bra av".
Joacim Olsson hoppas nu att politikerna gör mer för att få upp intresset för privatekonomi och aktier hos befolkningen i allmänhet och kvinnor i synnerhet.
"Då tänker jag främst på ökat fokus på privatekonomi och börs i grundskolan. Det borde skrivas in i läroplanen. Sedan tycker jag också att det ska vara skattefritt på sparande på ISK-konton upp till 300 000 kronor, och även ytterligare lättnader när det kommer till ISK-sparande.
Han fortsätter:
"Det finns ett antal sådana här åtgärder som diskuteras av politikerna men som inte genomförts än. Men de är viktiga och kommer göra att fler tar sig in på börsen, och då även kvinnor".