Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-08

Joacim Olsson: ”För tidigt att besluta om ansvarsfrihet.”

wysiwyg_image

Sparbanksgruppen kan tänka sig att ge Bonnesen ansvarsfrihet vid bolagsstämman, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Har vd vilselett marknaden genom att påstå att det inte funnits problem och det uppdagas att det faktiskt har gjort det kan det vara ett skäl till att inte ge ansvarsfrihet, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till Svenska Dagbladet.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i SVT har det stormat kring Swedbank. Under bolagsstämman den 28 mars ska ägarna i Swedbank rösta om ansvarsfrihet för Birgitte Bonnesen och styrelsen. Det pågår en extern utredning om penningtvätt mot Swedbank av revisionsbyrån EY.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson om beslutet för ansvarsfrihet:

– Har vd vilselett marknaden genom att påstå att det inte funnits problem och det uppdagas att det faktiskt har gjort det kan det vara ett skäl till att inte ge ansvarsfrihet, säger han till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Bill Browder anmäler Swedbank

Sparbanksgruppen som är den största ägaren i Swedbank med sina 10 procent är beredda att rösta för ansvarsfrihet.

– Vad vi vet har de inte framkommit något om verksamheten i banken som rör 2018 som får oss att tveka inför stämman att rösta för ansvarsfrihet på årets stämma, säger Lennart Haglund, ordförande för Sparbankernas ägarförening Sparbanksgruppen, till Svenska Dagbladet.

LÄS MER: Vilka stämmor ska bevakas – var med och påverka Aktiespararna

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tror inte att tiden räcker till för att få svar.

– Har stämman inte tillräckligt med underlag för att bevilja ansvarsfrihet så blir det svårt att rösta för det. Alla frågor måste vara utredda vilket är väldigt osannolikt att det hinns med i tid till den 28 mars. Först då man har en klar bild av att ingen agerat till skada för banken kan man bevilja ansvarsfrihet, säger han till SvD.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.