Du är här

2018-03-09

Jobbtillväxt lyfter USA-börser

wysiwyg_image

USA-börserna stiger på fredagen efter en jobbrapport som visade på stark jobbtillväxt men lägre löneökningar än väntat.

Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 var båda upp 0,6 procent. Tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade 0,7 procent.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 313.000 personer i februari, väntat enligt Reuters prognosenkät var en ökning på 200.000 personer. Samtidigt reviderades siffrorna för december och januari upp med sammanlagt 54.000.

De genomsnittliga timlönerna steg med 2,6 procent i årstakt, jämfört med väntade 2,8 procent, vilket också var utfallet i januari.

Förra månadens starka rapport bidrog till förväntningar om att Fed skulle höja prognosen för antalet räntehöjningar i år till fyra från tre. Den lägre löneökningssiffran för februari kan dock dämpa dessa förväntningar.

"Aktier steg, räntor steg. Dollarn tickade upp en aning och guld var ner. Reaktionen från marknaden var väldigt konstruktiv", sade Sameer Samana, global aktie- och teknisk strateg vid Wells Fargo Investment Institutet, till Reuters.

På aktiefronten tappade leksakstillverkarna Mattel och Hasbro 9,5 respektive 3,6 procent på fredagen efter rapporter på torsdagskvällen om att Toys R Us förbereder en likvidering av den amerikanska verksamheten. Mattel tyngdes också av att Barclays sänkt sin rekommendation för aktien till undervikt.

Tellurian för enligt Wall Street Journal samtal om att köpa Chesapeake Energys fält i Louisiana, i syfte att bli producent och inte enbart exportör av naturgas. Fälten i Louisiana är enligt tidningen värderade till cirka 2 miljarder dollar. Chesapeake var upp 1,7 medan Tellurian backade 2,7 procent.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan var upp 4 punkter till 2,91 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.