Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-21

KABE lägger turbulent år bakom sig

wysiwyg_image

Vd Alf Ekström berättade på KABE:s årsstämma att fjolåret hade varit turbulent.

”Årets första halvår bjöd på företagets bästa omsättning och resultat någonsin medan det andra halvåret kunde beskrivas som ”production hell””.

KABE investerade stort i nya produktionslinor och stötte därtill på problem med underleverantörer.

Aktiespararnas Edin Paradzik valde att inte fokusera på problemen utan tackade istället styrelsen, ledningen och samtliga anställda för goda insatser.

Paradzik konstaterade att valutakurser påverkar resultatet i hög grad och frågade hur valutan kan slå innevarande år. Ekström svarade KABE står i kontinuerlig kontakt med bankernas valuta experter, varav de flesta tror att den svenska kronan kan stärkas i år. ”Vi behöver vara beredda på det”.

Dotterbolaget KAMA Fritid flyttade från Tenhult till Torsvik under förra året. Paradzik frågade om motiven till och kostnaden för flytten. Vd berättade att KAMA Fritid länge hade sökt en plats för att bygga nya lokaler i Tenhult utan resultat.

”Då dök det upp möjlighet med fastigheten i Torsvik, där vi äger hälften och hyr hälften, som vi kände var en bra lösning. Hela kostanden, på cirka 5 miljoner kronor, är tagen under andra kvartalet 2017. ”

 

wysiwyg_image

På fotot från vänster: Linda Klinth (sekreterare), Nils-Erik Danielsson (stämmo ordförande), Edin Paradzik (Aktiespararna) och Alf Ekström (vd KABE AB)

Paradzik frågade även om hur KABE hade lyckats med den tyska exporten. Vd berättade att den varit under förväntan.

”Vi hade budgeterat försäljning av 160 enheter och sålde 110! Det är svårt att få de tyska återförsäljarna att ta in KABE i sortimentet, mycket på grund av att de då skulle förlora de bonusar de får från de tyska tillverkarna”.

Paradziks följdfråga löd: Har styrelsen funderat på med hjälp av vilken strategi och på vilket sätt KABE skulle kunna växa i utlandet, t ex med stöd av lojalitetsprogram som skulle knyta återförsäljare i andra länder till KABE?

Paradzik berättade i det sammanhanget även för KABEs ledning att Skistar har ett lojalitetsprogram för aktieägare som äger mer än 200 stycken Skistar-aktier.

Styrelsens ordförande, Nils-Erik Danielsson, replikerade att styrelsen inte funderat i dylika banor men att den tacksamt tog emot förslaget.

Aktiespararna föreslog vidare att KABE skulle utvärdera möjligheten att digitalisera bolagsstämman med argumentet att betydligt fler kunder och aktieägare då skulle ges chans att ta del av stämmoförhandlingarna.

Vd lovade att definitivt se över det alternativet. Bolaget hade fått mycket bra återkoppling och goda erfarenheter av webb-sändningarna från sitt 60-års firande på Elmia i Jönköping.

Årstämman hölls i Tenhult tisdagen 15 maj. Innan stämman samlades ett fyrtiotal aktieägare för att inta en lättare förtäring samt titta på bolagets senaste produkter.

Författare och foto: Edin Paradzik

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.