Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-27

Kakel Max- doldisen på First North som är sist i kön

Endast åtta aktieägare var representerade vid måndagens årsstämma i Kakel Max där vd Daniel Källberg beskrev bolaget som den siste i raden av leverantörer till ett bygge. När allt annat är färdigt ska kaklet sättas på plats och där har Kakel Max nu kommit på ett sätt att förbättra logistiken genom att packa allt material i ett paket till varje specifik lägenhet. På så sätt blir det mindre spill och man kan lättare se att alla delar finns med i leveransen. Ett önskemål från bolaget är att man ska få komma med tidigare i planeringen så att transporterna kan samordnas bättre och därmed göra mindre avtryck på miljön.

Sedan 30 år är Kakel Max specialiserade på kakel och klinker, men för att svara mot kundernas efterfrågan har man nu även tagit in trä och badrumsmöbler i sortimentet. Det har inneburit ökad omsättning och vinst, men man är inte så angelägen om att skryta med sina framgångar för man sänder ut relativt få pressmeddelanden per år och det finns inte någon plan för att öka uppmärksamheten från aktiemarknaden.

Ingen utdelning

Någon plan för att införa en utdelningspolicy har man inte heller, resultatet överförs i ny räkning till nästa år. Genom ett omvänt förvärv av det av Ian Wachtmeister dominerade Empire tog Kakel Max sig in på First North under 2017. Man slöt då en del avtal som utmynnade i att Empire fick en skuld till Kakel Max, men alla dessa har Empire inte kunnat leva upp till varför det har kostat Kakel Max 735.000 att lösa upp Empires åtaganden.

Den svaga svenska kronan är ett aber för Kakel Max som importerar alla plattor från Italien och euron har som bekant blivit dyrare, men det drabbar å andra sidan konkurrenterna i lika stor utsträckning eftersom inget kakel tillverkas i Sverige. Än så länge har man inte tagit ut fördyringen av kunderna. Ingen vill vara först med detta, men när någon börjar kommer förmodligen alla att hänga på.

Det finns c:a 80 aktörer inom området i Sverige och sammanlagt omsätter de knappt 4 miljarder per år. Branschen är således mycket fragmentiserad och Kakel Max har siktet inställt på att göra förvärv inom landet för att öka sin geografiska marknad. Någon e-handel på detta område existerar knappast, kunderna vill se och känna på plattorna i en butik och trenden nu är att plattorna ska vara större än tidigare.

En starkare krona och att bolaget slutar flyga under radarn kan kanske höja aktiekursen framöver.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.