Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-05-15

Kan ett utvecklingsbolag lyckas i dessa Covid-19 tider? Enligt tillfälliga VD:n Ulf Hagman för Optifreeze är det möjligt.

Detta lundabolag levererar enligt dem själva en innovativ teknologi till livsmedels- och blomstersticklingsindustrin baserat på världsledande metoder. Deras metoder förbättrar färg, struktur, lukt, smak och förlänger hållbarheten på olika råvaror. Det gör OptiFreeze skapar värde för alla i livsmedelskedjan enligt deras långsiktiga vision.

Dagen stämma höll till i deras öppna lokal i södra Lund. Trots Covid-19 så var det cirka 12 personer med bolagets ledning på plats med utrymme mellan varje stol, men endast 16% av röstberättigade. Nytillträdda styrelseordförande sedan ett år tillbaka Martin Linde ledde stämman på ett utmärkt sätt med ett flertal punkter allt från ordning och emissioner o.s.v. och bemyndigande.

Den stora höjdpunkten på denna sena eftermiddag var VD:n anförande om bolaget framtid framöver. Självklart var den senast utvecklingen deras metoder som det var mest intressant att höra hur det hade gått det senaste året. Det var dock två metoder mest som var uppe på tal.

  • Optidry- Det ser mycket bra ut i våra tester speciellt med våra kunder i Tyskland. Vilket är enligt bolaget en av Europas största aktörer inom torkning av grönsaker, örter och kryddor. Visst har Covid'19 påverkat men är ännu hoppfull att detta ska generera försäljning av en anläggning under 2020.
  • Optiflower- Här var en av de stora överraskningarna enligt mig eftersom jag har följt detta bolag sedan start. Enligt bolaget är de också överraskade av det stora intresse det har varit från kunderna. Optifreeze snittblomsprojekt har visat på en förbättrad hållbarhet, bättre färgintensitet och bättre öppningsgrad på rosor. De har ett samarbete med företaget Syngenta som har en stor anläggning i Kenya där över 100 milj. stickling odlas per år. Där ser de fram emot ett utökat samarbete framöver. Det ska påtalas att idag är processen ganska lång från produktion till slutkund så kvaliteten är mycket viktigt. Därtill håller de på att utveckla en större maskin 25 milj. per år för snittblommor men rosor är huvudfokus framöver p.g.a. det stora intresset.

Vad också VD:n påtalade att marknaden för blommor speciellt är stor i England där färskvara är viktigt. Vi ser dock den största potential när det gäller intäkter är royalty. Anledningen att det är så blombranschen arbetar. Vi från Aktiespararna ställde frågan om kassan skulle räcka under dessa Covid-19 tider men VD och ordförande var övertygande att de skulle klara detta år utan nytt tillskott.

Därefter fortsatta stämman utan uppehåll eller som påverkade de punkter på agendan. Vi från Aktiespararna reserverade oss mot bemyndigade på 15% eftersom utspädningen skulle bli för stor för aktieägarna. Det togs förstås till protokollet men det ska dock noteras det var fel siffra i kallelsen d.v.s. 20% men detta till trots beslutade stämman styrelsen förslag på 15%.

När det sista punkterna avslutades kunde stämman summeras till runt 50 min. De som vågade sig kvar i lokalen fick sig en kort rundvandring och kunde föra diskussionen vidare om bolaget utveckling under kommande år. Vi får se om de lyckas framöver.    

Författare och bevakare: Joakim Sandström

Författare Bolagsbevakningen