Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-11-16

Karin Sjöblom finalist i Årets sparprofil

wysiwyg_image

Grattis Karin! Varifrån kommer ditt sparintresse? 
– Tack! Jo, det var så att jag fick några aktier av min far när jag gick på gymnasiet, och så startade det. Jag har egentligen alltid varit en ‘spara’. Även om jag nu har en bra portfölj så är jag inte en person som köper flotta väskor eller märkeskläder. 

Priset som delas ut av Lannebo tillsammans med Affärsvärlden för att hylla en eldsjäl inom sparande och 87-åriga Karin Sjöblom i Växjö, är verkligen det.  

Juryns motivering lyder: 

Aktiespararnas Grand Old Lady visar att börsinvesteringar varken är en materialsport eller en spurtstrid. Förnuft plus tålamod ger framgång, vare sig du är 87 år ung eller 20 år gammal. Det är Karin Sjöbloms budskap till de tusentals sparare som inspirerats av hennes folkbildande gärning. 2021 är hon extra aktuell med nya boken ”Spara med glädje”.” 

Rösta här

Hur kom det sig att du började lära andra om sparande? 
– I samband med att jag gick i pension så vände jag mig till Studieförbundet Vuxenskolan och undrade om de ville att jag skulle utbilda i Aktie- och fondkunskap via Aktiespararna. Det har jag sedan fortsatt med i snart 30 år. Jag har särskilt arbetat för att kvinnor ska ta hand om sin egen ekonomi och hållit kvinnoträffar om sparande. Det har varit mycket gliringar om det genom åren men jag har sagt att jag fortsätter tills Aktiespararna har 50 procent kvinnliga medlemmar. 

Vad är det som driver dig att fortsätta? 
– Jag får så fantastiskt mycket tillbaka. Jag älskar att lära ut och att lyfta människor. Jag får massvis med folk som återkopplar, inte minst via Facebook och Instagram. De berättar om hur de börjat spara i aktier efter att jag träffat dem och skaffat ett bra sparande. Sen när deras väninnor undrar hur de har lyckats så berättar de att de har varit och lyssnat på en tant. 

Aktiespararnas vd Joacim Olsson instämmer i juryns motivering. 

wysiwyg_image

– Karin förtjänar verkligen den här nomineringen. Hon har under många år varit en eldsjäl inom Aktiespararna utbildat tusentals personer att börja spara eller spara smartare och hållbarare. På senare år har hon också varit en av våra sparprofiler med sin hållbarhetsportfölj. 

Han fortsätter och hyllar lokalavdelningarnas fina arbete ute i landet. 

– Det är få personer som bär titeln ”Årets Sparprofil” bättre än Karin men med det sagt så är det många lokala eldsjälar inom Aktiespararnas 117 lokalavdelningar som gör ett fantastiskt jobb med att lära ut hur man framgångsrikt sparar i aktier och fonder. 

Författare Redaktionen