Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

KARO PHARMA: FÖRVÄRV GAV SKJUTS TILL TILLVÄXTÖKNING ENLIGT VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det andra kvartalet 2021 för specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma avslutades med en intäktsökning om 9 procent jämfört med året innan, vilket var en klar förbättring jämfört med första kvartalet där intäkterna minskade 10 procent.

Det skriver bolaget i sin halvårsrapport.

"Den organiska tillväxten uppgick till 8 procent men den totala tillväxten hjälptes av förvärven av Pevaryl från Johnson & Johnson och portföljen med nordiska varumärken inom konsumenthälsovård från Teva", skriver vd Christoffer Lorenzen i rapporten.

Den organiska tillväxten förklaras delvis med att jämförelsesiffrorna från förra årets försäljning påverkades negativt av nedstängningar i samband med covid-19.

"[Organiska tillväxten] förklaras också av ökande trafik i våra fysiska kanaler som apotek och dagligvaruhandeln. Verksamheten fortsätter dock att påverkas av covid-19 och minskade infektioner och läkarbesök jämfört med nivåerna innan utbrottet av covid-19. Det här fortsätter att påverka affären, framför allt i produktkategorierna Specialprodukter och Smärta och förkylning", konstaterar han.

Ebitda för första halvåret uppgick till 440 miljoner kronor och bruttomarginalen förbättrades till 58,6 procent från 57,1 procent motsvarande halvår i fjol. Christoffer Lorenzen uppger att Karo Pharma haft en strikt kontroll över kostnadsbasen och att bolaget fortsätter driva en effektiv verksamhet.

"Vi ökar successivt vår marknadsföringsbudget, vilket i kombination med investeringarna i e-handeln kommer att spela en mycket viktig roll för att generera tillväxt framöver", skriver han.

För andra kvartalet sjönk bruttomarginalen till 56,3 procent från 60,8 procent under motsvarande kvartal i fjol.
Författare Direkt-SE