Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-23

Kentima Holdning aktiekurs är nu uppe på toppnivå men kan besluten på denna årsstämma ge mer bränsle till aktiekursen?

Bolaget är idag verksamma mot automations- och säkerhetsbranschen. Kentima utvecklar, tillverkar och säljer avancerade produkter. De erbjuder system som används för att kunna överblicka, visualisera och övervaka information och bilder. Försäljning sker främst via OEM kunder samt via systemintegratörer.

Torsdagens årsstämma var belägen på Staffanstorp Gästgivargård med en begränsad antalet deltagare. Tillsammans med ett antal från bolaget och aktieägare var det runt 16 personer samlade i denna rymliga sal. De hade skickat ut tidigare riktlinjer för att minska spridningen av Covid-19 till minsta detalj. Trots detta vara det bara ett par stycken som bar munskydd denna eftermiddag vilket var överraskande tanke på läget och delat ut detta gratis till deltagarna. 

Därefter satte stämman igång på utsatt tid inför de förväntansfulla aktieägarna där 30% var närvarande. Första punkterna relativt snabbt avklarade fram tills VD:n Kent Nilsson presentation av bolaget situation. Kent är alltid detaljrik och delar mycket hur det går för bolaget så varje person får en tydlig bild, utan att avslöja ej kommunicerade nyheter. Hursomhelst här huvuddragen i punktform.

  • Han var mycket nöjd hur det har gått senast år speciellt tanke på Covid-19. Speciellt där det gått bra för egenutvecklade produkter där de har lyckats hålla marginalen.
  • Stabilt kassaflöde och klarat bra utan ta in nya pengar från aktieägarna. Därtill har bolaget många interna tillgångar d.v.s. vår personal som de är mycket stolta över.
  • Utvecklingen pågår för fullt och arbetar nära kunderna för att hitta de ultimata lösningarna. Där fokuset ligger mot nya koncept till exempel är vatten och avlopp är viktiga tillväxtområden.
  • Bolaget är relativt skyddade mot svängningar speciellt nu de har många kunder inom olika områden där exempelvis; flyg och köpcenter går sämre.
  • Stort fokus under kommande år är exportsatsningen. De har hållit tillbaka sina planer eftersom de inte har känt sig redo. Det är krävande att gå utomlands och kommer inte göra något utan att ha organisation på plats för att ta sig an denna utmaning.

Det var många ytterligare punkter som togs upp under 70 minuter långa presentationen som även inkluderade ett stort antal frågor från deltagarna, vilket Kent förklarade utförligt för de nöjda frågeställarna. Bland annat kom det fram de har växtvärk och får ej plats i de nuvarande lokalerna, men vill inte lämna Staffanstorp. De undersöker nu möjligheterna och vill även få fler medarbetare på plats, men anser att dagens tillgänglighet är begränsad. Kent påpekade att många som söker ej motsvarar den kompetens de söker. De har ett testprogram för alla ingenjörer för att bli anställd, men få klarar av dessa test trots bra CV med många poäng inom programmering. Trots detta så fortsätter de att söka personal.

Stämmans övriga punkter avklarade därefter i rask takt fram till avslut, där samtliga punkterna godkändes. Det ska dock påpekas följande att vi från Aktiespararna tillsammans med en aktieägare undrade om bolagets breda emissionsbemyndigande på över 50%. Enligt VD:n Kent Nilsson har haft samma nu i fem år, men aldrig utnyttjat detta bemyndigande. Därtill blir en emission allt för dyr om den hade varit på en lägre nivå. Vi godtog denna förklaring, men att bolaget är tydlig i sin kommunikation till aktieägarna.

Författare och bevakare: Joakim Sandström

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.