Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-26

Kerrco-förvärvet höjer Novotek

wysiwyg_image

Enligt vd Tobias Antius är Novoteks ”grej” hopkoppling av industriella dataflöden. Givet det har försäljningstillväxten inte varit överdrivet hög, men nu adderas nyförvärvade Kerrco.

Det i fjol genomförda, enskilt största förvärvet - irländska Kerrco - ökar Novoteks omsättning med 20 procent på helårsbasis, ett mycket välkommet tillskott.
 
Novoteks huvudkontor ligger i Malmö, Kerrcos i Glasgow.

Novotek är verksamt i nordvästra Europa. Kerrco verkar i Storbritannien och på Irland, vilket tillåter att några av Novoteks leverantörsrelationer i framtiden kan tas över av Kerrco.

Det som Novotek gör inom Internet-of-things och cyber security har i någon mån även Kerrco sysslat med.

Kerrco är det första förvärvet sedan Novotek förvärvade i Holland år 2000.

Kerrco dubblar Novoteks marknad. Hittills bidrar Storbritannien i mycket liten utsträckning till vinsten på grund av investeringar i marknadsföring och resurser. Att stärka Novoteks varumärke är just nu prioritet.
 
Synergierna i Kerrco-förvärvet ligger i leverantörsavtalen. Novoteks erbjudande är bredare än Kerrcos så initialt handlar samgåendet om att erbjuda Novoteks totala erbjudande på den nya marknaden som Kerrco bidrar med.
 
Enligt vd kommer Novotek att nyanställa som ett resultat av förvärvet, men att få tag i rätt kompetens är svårt. Novotek planerar rekrytera inom både befintliga och nya områden.
 
Vd Tobias Antius talade på årsstämman i början av maj mycket om System of systems. Hans syn är att det är framtiden. Det handlar för Novoteks del bl.a. om att koppla ihop bolagets tjänster med t.ex. Alexas och Philips Hues.
 
I linje med hur man historiskt agerat avser Novotek inte hedga sig mot valutaeffekter relaterade till det brittiska pundet, trots en ökad exponering mot Brexit-området.

För närvarande överväger dock bolagsledningen, givet Brexit, om den irländska marknaden möjligen ska utgöra ett särskilt affärsområde.
 
Aktiespararnas ombud på Novoteks årsstämma, Victor Johansson, framförde önskemål om att Novotek knyter till sig en kvalificerad person med ansvar för kommunikation och IR-frågor. Inom IR-området har Aktiespararna identifierat en stor förbättringspotential för Novotek.

Den återkoppling Johansson fick var att i dagsläget har Novotek inte några planer på att anställa någon person med särskilt ansvar för Investor Relations.

Novotek har inte heller någon övergripande ansvarig för forskning- och utvecklingsfrågor, bl.a. eftersom Novotek i sina tjänster mestadels använder sig av sådant som andra bolag har forskat fram.

I Allbrightrapporten 2016 lyftes Novotek fram som ett av åtta företag som inte hade någon kvinna vare sig i styrelsen eller i ledningen.

Efter årets årsstämma har emellertid Novotek inte mindre än två kvinnliga styrelseledamöter genom Anna Bjelm och nyvalda Charlotta Johnsson.
 
Novotek har historiskt brutit mot Svensk kod för bolagsstyrning genom att valberedningen till majoriteten bestått av styrelseledamöter.

Då Ingvar Unnerstam avböjde omval till styrelsen så kommer valberedningen fortsättningsvis inte bestå av en majoritet styrelseledamöter, fick stämmodeltagarna veta.

Författare och bevakare: Victor Johansson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.