Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-17

KI: EKONOMIN TYNGS AV PANDEMIN I ETT ÅR, BNP -5,4% I ÅR (NY)

(tillägg: från stycke fyra)

STOCKHOLM (Direkt) Covid-19-pandemin tynger ekonomin men den svenska klarar sig relativt bättre på grund av mindre långtgående åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Det skriver Konjunkturinstitutet, KI, i en prognos på onsdagen.

BNP väntas minska med 5,4 procent i år och öka med 3,5 procent nästa år.

I en prognosuppdatering från den 29 april spådde KI att BNP skulle minska 7,0 procent i år och öka med 4,8 procent nästa år.

KI noterar att covid-19-pandemin leder till att Sveriges BNP minskar med cirka 10 procent det andra kvartalet i år, men i EMU väntas nedgången bli betydligt större. En anledning till att den svenska ekonomin inte drabbas fullt lika hårt är att de svenska myndigheternas åtgärder för att bromsa smittspridningen har varit mindre långtgående än i många andra länder.

Nedgången dämpas av de ekonomisk-politiska åtgärder som vidtagits, och sysselsättningen hålls uppe av mycket omfattande korttidspermitteringar. Under årets tre sista kvartal bedöms i genomsnitt cirka 450,000 personer vara permitterade.

Dessutom genomförs en rad andra åtgärder för att hjälpa företagen att överbrygga det i många fall kraftiga efterfrågebortfall som covid-19 orsakar.

Arbetslösheten väntas stiga från 6,8 procent 2019 till 8,5 procent i år och 9,6 procent nästa år, vilket ändå är en bättre utveckling än i aprilprognosen, där arbetslösheten väntades stiga till 11,0 procent nästa år.

Stödåtgärderna bidrar till att det offentligfinansiella sparandet faller kraftigt i år till -5,6 procent av BNP, och även de kommande tre åren väntas underskott.

Nästa år återhämtar sig ekonomin när smittspridningen avtar och vaccinering mot covid-19 antas påbörjas under hösten.

"Svensk ekonomi kommer dock att tyngas av pandemin under minst ett år till", skriver KI.

De stora offentliga underskotten innebär att Maastrichtskulden ökar till 46,4 procent av BNP nästa år.

"De offentliga finanserna får därmed betraktas som fortsatt jämförelsevis starka, trots den synnerligen djupa lågkonjunkturen", skriver KI.

KPIF-inflationen väntas uppgå till 0,4 procent i år och 1,1 procent nästa år, och Riksbanken hålla reporäntan oförändrad till och med 2023.


Bild: Konjunkturinstitutets prognos

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.