Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-29

KI: KONSUMENTERS FÖRVÄNTNINGAR SJÖNK TILL 83,3 I JULI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, sjönk till 83,3 i juli, jämfört med reviderade 84,1 föregående månad (84,0).

Det visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

I en extra hushållsundersökning för senare delen av juni steg CCI till 84,8. KI gör till följd av coronapandemin hushållsundersökningen två gånger per månad, men extraundersökningarna ingår inte i den officiella statistiken.

Mikroindex, som speglar hushållens syn på den egna ekonomin, steg till 88,6 i juli från reviderade 87,5 föregående månad (88,1), medan makroindex, som speglar synen på Sveriges ekonomi, sjönk till 84,1 från reviderade 84,7 (84,5).

Hushållen väntade sig i juli en inflationstakt på 3,6 procent om tolv månader, jämfört med 3,5 procent i föregående månads mätning.

Hushållens räknar med att de rörliga bostadsräntorna kommer att vara 2,83 procent om två år, månaden före låg förväntningarna på 2,71 procent.

KI noterar hushållens konfidensindikator pekar på en fortsatt mycket låg nivå.

"Nedgången förklaras i synnerhet av hushållens mer negativa inställning till kapitalvaruinköp i nuläget men även en mer negativ syn på den svenska ekonomin nu", skriver KI.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.