Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-17

KI: SPÅR OFÖRÄNDRAD REPORÄNTA, HÖJNING FÖRST UNDER 2024

STOCKHOLM (Direkt) Konjunkturinstitutet (KI) tror inte att Riksbanken kommer att sänka styrräntan de kommande åren, däremot räknar de med mer värdepappersköp. Några räntehöjningar blir inte aktuella förrän 2024.

Det framgår av KI:s konjunkturprognos på onsdagen.

KI konstaterar att några av Riksbankens direktionsledamöter har uttryckt att en sänkning av reporäntan kan bli aktuell framöver för att stödja den ekonomiska återhämtningen.

"Konjunkturinstitutets prognos är dock att Riksbanken i stället väljer att försöka stimulera efterfrågan genom att köpa mer värdepapper och på så vis pressa ned de långa marknadsräntorna", skriver KI.

KI räknar därmed med att reporäntan förblir oförändrad på 0,00 procent de närmaste tre åren, vilket är nära vad marknaden väntar enligt de så kallade RIBA-kontrakten.

"Först år 2024 bedöms en serie höjningar av reporäntan inledas. Ekonomin befinner sig då i konjunkturell balans och inflationen är nära inflationsmålet.

I prognosen den 1 april var KI:s bedömning att reporäntan borde sänkas inom kort, trots Riksbankens uppenbara motvilja att åter föra räntan under noll procent.

Riksbankens publicerade ingen räntebana i april. Budskapet var då att inte var motiverat då att försöka öka efterfrågan genom att sänka räntan när nedgången i ekonomin beror på restriktioner och människors oro för smittspridning. Riksbanken uteslöt dock inte att räntan kunde sänkas senare om det skulle bedömas vara en verkningsfull åtgärd.

Beträffande den svenska kronans växelkurs noterar KI att den har stärkts mot Sveriges viktigaste handelspartners sedan i mars i år.

"Kronan bedöms dock fortfarande vara undervärderad i ett långsiktigt perspektiv och den förväntas därför fortsätta att förstärkas trendmässigt till och med 2024, om än inte lika snabbt som den senaste tiden", skriver KI.

KI spår att KIX-index sjunker från 120,3 i år till 118,0 2021, 116,5 2022, 115,1 2023 och 113,6 2024.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.