Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-13

KI: TECKEN PÅ VÄNDNING UPPÅT, BNP -4,8% I ÅR

STOCKHOLM (Direkt) Den pågående covid-19-pandemin har slagit hårt mot stora delar av näringslivet, men det finns nu tecken på att efterfrågan och produktion så smått har börjat vända uppåt igen.

Det skriver Konjunkturinstitutet, KI, i en uppdaterad prognos på torsdagen.

BNP väntas minska med 4,8 procent i år och öka med 3,4 procent nästa år.

I prognosen från den 17 juni spådde KI att BNP skulle minska 5,4 procent i år och öka med 3,5 procent nästa år.

Enligt SCB:s BNP-indikator föll BNP i Sverige med 8,6 procent det andra kvartalet i år. Den dramatiska nedgången var väntad och i stora drag i paritet med Konjunkturinstitutets prognos från i juni.

De omfattande nedstängningarna under april och maj i bland annat euroområdet har mildrats något den senaste tiden, vilket gynnar den svenska exportnäringen. På hemmaplan har myndigheternas omfattande åtgärder för att stödja näringslivet och hålla uppe sysselsättningen bidragit till att bromsa uppgången i arbetslösheten.

I linje med juniprognosen väntas BNP öka med strax under 2 procent per kvartal under årets andra hälft.

Lågkonjunkturen förblir trots detta synnerligen djup. Företagen fortsätter därför att dra ner på antalet anställda och arbetslösheten når i vinter upp till 10 procent.

De covid-19-relaterade aktiva finanspolitiska åtgärderna bedöms uppgå till drygt 140 miljarder kronor, cirka 3 procent av BNP, 2020. För 2021 bedömer KI att åtgärder om cirka 80 miljarder kronor kommer vidtas utöver vad som följer av så kallade oförändrade regler. Det offentliga finansiella sparandet väntas visa ett underskott på 4,6 procent i år och 3,4 procent nästa år.Bild: Konjunkturinstitutets prognos

Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.