Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-13

KINA: EVERGRANDE-REKONSTRUKTION NÄSTAN OFRÅNKOMLIG - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tungt skuldsatta kinesiska konglomeratet Evergrande, mest känt för fastighetsutveckling men med verksamheter inom allt från elbilar till fotbollslag, är enligt flera analytiker på väg mot en näst intill oundviklig rekonstruktion som då blir en av historiens största.

Om rådande prisnivåerna på Evergrandes skräpobligationer är en giltig indikation på hur framtiden ska staka ut sig är en rekonstruktion i princip oundviklig, enligt uttalanden Nomuras kreditanalytiker Iris Chen gett för Bloomberg News.

Basscenariot som just nu utgör konsensus är att regeringen går in och försäkrar att Evergrande kan leverera bostäder som utlovat och samtidigt betala sina leverantörer. Obligationsägarna kan räkna med att få tillbaka om kring 25 procent av sina investeringar, enligt Nomura-analytikern.

Credit Sights analytiker Luther Chai spår också han att konkurs och rekonstruktion är en naturlig konsekvens som väntar framöver, sett till att obligationer för närvarande handlas kring 30 procent av vad den sattes ut för.

Evergrande har mer än motsvarande 300 miljarder dollar i obetalade skulder och i finanspress har det börjat pratas om ett mardrömsscenario - att bolaget kan riskera utgöra ett "Kinas Lehman Brothers" med hänvisning till den amerikanska investmentbank vars kollaps satte igång den globala finanskrisen 2008.

Enligt bolagskreditbolaget Barings är dock främst andra kinesiska fastighetsbolag i farozonen för att falla ner i det skuldhål som det mest troliga scenariot med Evergrandes rekonstruktion utgör. Samtidigt skulle ett riskmoment försvinna med en grovstädning i Evergrandes skuldportfölj, vilket skulle kunna bidra till snabb återhämtning.

I ett sådant scenario går staten gå in för att säkra att spridningseffekterna blir så små som möjligt utan att rädda bolaget med statliga medel, menar Barings grundare Omotunde Lawal.

En annan möjlighet, dock klart mindre trolig, är att Evergrande tas över helt eller delvis av staten.

Mardrömsscenariot utgörs av ett förlopp där bolaget går i konkurs och tvingas till likvidation. Obligationsägarna får då nära noll i ersättning och således utlöses en konkurslavin i Kinas finanssektor, särskilt inom fastighetsbolag och banker.

Denna konkurslavin skulle också högst troligt kunna drabba utländska aktörer som lånat ut pengar till Evergrande, som har flera obligationer utställda i dollar.

Sannolikheten för detta mardrömsscenario är dock lågt, enligt Barings Omotunde Lawal. För mycket står på spel, inte bara för hushållen vars tillgångar ofta är uppbundna i boendet och för Kommunistpartiets och president Xi Jinpings nylanserade reformprogram "Gemensamt välstånd" som ämnas omdistribuera förmögenhet brett över befolkningen.

"Givet hur bolaget kommit att bli en nationell storspelare skulle påverkan från en likvidation bli alldeles för stor för bostadsägare och leverantörer med betalkrav mot Evergrande. Det skulle bli disruptivt för hela Kina", sade Omotunde Lawal till nyhetsbyrån.

I förra veckan rapporterade Bloomberg News att Kinas finanstillsynsmyndighet beordrat banker att ge Evergrande betalningslättnad och tillåtelse att förhandla om lån.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.