Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-09

KINA: LÅNGSAMMARE TILLVÄXT HOTAR EUROPAS EXPORT - COMMERZBANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den kinesiska ekonomin spås att växa i en mycket mer långsam takt framöver till följd av en mer restriktiv hållning från regeringen och centralbanken. Detta kommer i slutländen leda till att den kinesiska efterfrågan för europeiska varor kommer att minska.

Det skriver Commerzbank i ett kundbrev.

Kinas ekonomi har sett en mycket stark tillväxt där såväl BNP som industrin redan har nått sina prepandemiska nivåer. Däremot har även skulderna bland företag och hushåll ökat signifikant vilket har lett till en mer åtstramad finanspolitik.

En långsammare tillväxt i Kina kommer att ge avtryck på europeiska exporter, menar banken.

Det går redan att se denna effekt genom att studera nedgången i kinesisk bilförsäljning, där försäljningen har stagnerat jämfört med föregående år, skriver de.

Tittar man historiskt sett så går det att se en korrelation mellan kinesisk bilförsäljning och europeiska exporter. Åren 2018-2019 föll den tyska industriproduktionen med 9 procent, mycket på grund av just minskad kinesisk efterfrågan.

Banken tror att europeiska exporter kommer att åtminstone avta, men något eftersläpande till den kinesiska bilförsäljningen. Många företag har just nu många beställningar som ännu inte kunnat slutföras på grund av den rådande utbudsproblematiken och att exporten därmed kan komma att minska något det kommande året.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.