Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-22

KINA: MÅSTE UPPFYLLA LÖFTEN OM HANDEL, INVESTERINGAR - EU

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Vid måndagens videotoppmöte krävde EU att Kina börjar leverera på alla löften inom handel och investeringar.

Det sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens efter toppmötet med Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

De kinesiska ledarna deltog inte i presskonferensen.

"Vi måste balansera om relationen. Vi måste göra framsteg mot en mer ömsesidig relation. Vi har till exempel inte gjort tillräckliga framsteg på fjolårets löften om ett investeringsavtal", sade Ursula von der Leyen.

EU vill sluta investeringsavtalet med Kina före årsskiftet. Därför måste förhandlingarna lyftas upp på politisk nivå från den nuvarande låg tjänstemannanivån, sade hon.

EU framförde en lång lista med klagomål på svårigheter för europeiska företag i Kina. Det är svårt för européerna att få marknadstillträde eller att delta i offentliga upphandlingar, till exempel inom finans eller sjukvård.

Europeiska företag tvingas också till tekniköverföring och kämpa mot kinesiska konkurrenter som får stora statliga stöd.

"Vi vill ha rättvisa möjligheter. Kina måste engagera sig seriöst i WTO-reformer, till exempel av industristöd", sade Ursula von der Leyen.

Andra klagomål som EU framförde gällde kinesisk överkapacitet inom stål, metall och högteknologi.

Kommissionens ordförande beskrev toppmötet som en "intensiv, uppriktig och öppen diskussion".

I mars 2019 skärpte EU sin inställning mot Kina. Landet betecknas sedan dess som "en förhandlingspartner i internationella avtal, en ekonomisk konkurrent som eftersträvar tekniskt ledarskap och en systemisk rival som främjar alternativa modeller för styrelsesätt".

"Det är ett komplicerat förhållande", sade Ursula von der Leyen.

På senare tid har EU börjat stärka sitt försvar mot kinesiska övertaganden.

Från oktober ska riktlinjer finnas på plats för att EU-länder ska kunna granska och stoppa utländska investeringar i känsliga sektorer, som högteknologi och energi.

Vidare är riktlinjer för offentlig upphandling snart färdiga för beslut på ministernivå.

Ett tredje exempel är att kommissionen i onsdags lade fram ett förslag om granskning av statsstöd från Kina och andra stater till sina företag, som snedvrider konkurrensen på inre marknaden.

En fjärde åtgärd var inom 5G, där kommissionen den 29 januari föreslog en rad säkerhetsregler för att begränsa eller utesluta "högriskleverantörer", dit kinesiska Huawei kanske kan räknas.

På måndagens videotoppmöte tog EU även upp Hongkong och mänskliga rättigheter. Ursula von der Leyen upprepade att den nya säkerhetslagen undergräver Hongkongs höga grad av självständighet.

"Säkerhetslagen riskerar att få mycket negativa konsekvenser. Vi uppmanade dem att tänka om", sade hon.

På en fråga om EU kan sätta in sanktioner mot Kina på grund av Hongkong sade Ursula von der Leyen att EU står i nära kontakt med G7-länderna.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel, som deltog i toppmötet och presskonferensen, påminde om att hela 50 procent av EU:s investeringar till Kina går via Hongkong.

Charles Michel sade också att EU tog upp fallet med den svenske medborgaren Gui Minhai och två kanadensiska medborgare, som Kina håller fångna helt godtyckligt.

EU-sidan påpekade även att kinesisk desinformation och cyberattacker mot sjukhus och datasystem i EU undergräver förtroendet för Kina.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.