Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-31

Kina och Sydkorea enas om normaliserade relationer

wysiwyg_image

Sydkorea och Kina har enats om att återställa de bilaterala relationerna till en "normal utvecklingsbana snabbt".

Det framgår av ett uttalande från Sydkoreas utrikesdepartement på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Relationerna mellan de båda länderna har varit spänd sedan Sydkorea beslutade att inrätta ett amerikanskt missilskydd, Terminal High Altitude Area Defence system (Thaad) som skydd mot möjliga attacker från Nordkorea.

Spänningarna till följd av Thaad-programmet ledde till att Peking svarade med ekonomisk moteld, bland annat genom att stoppa paketresor till Sydkorea och bromsa sydkoreanska företags verksamhet i Kina.

Överenskommelsen om normaliserade förhållanden kommer inför att Sydkoreas och Kinas presidenter, Moon Jae-in och Xi Jinping väntas träffas i samband med ett Apec-toppmöte i Vietnam i november.

Kina uttrycker fortsatt oro för att missilskyddsprogrammet hotar den strategiska jämvikten i regionen, medan Sydkoreas hållning är att programmet inte utgör något hot mot Peking. De båda sidorna enades dock om att relationerna mellan Sydkorea och Kina är "mycket viktiga", och man beslutade att "utveckla det strategiska samarbetspartnerskapet".

Upptinandet av relationerna mellan länderna kommer också strax före att USA:s president Donald Trump reser till Asien i slutet av veckan, en resa som inkluderar stopp i Tokyo, Seoul och Peking.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.