Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-25

KINA: TAR NYA STEG MOT INFÖRA FASTIGHETSSKATT - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina ska ta nya steg för att i förlängningen kunna införa en fastighetskatt.

Det rapporterar Financial Times.

Enligt ett uttalande från folkkongressen ska regeringen, State Council, utöka testen med att beskatta bostäder och kommersiella fastigheter. Testen kommer att inkludera såväl städer som landsbygden.

En reform kan bli svår att genomföra då det i grunden påverkar en ekonomisk modell som vilat på spekulation i fastigheter och statliga intäkter via landförsäljning.

Tankar om en fastighetsskatt har luftats under två decennier. President Xi Jinping ska dock ha i augusti ha instruerat ansvariga för den ekonomiska planeringen att nu ta detta vidare, en del av hans strävan mot ett "gemensamt välstånd" som ska omfördela och jämna ut inkomsterna.

Enligt beräkningar från Capital Economics skulle en fastighetsskatt på 0,7 procent av det totala värdet generera 1.800 miljarder yuan i intäkter förra året, vilket kan jämföras med 1.600 miljarder i landförsäljningar.

En reform skulle kunna minska spekulationerna och omdirigera kapital till sektorer som högteknologisk export och tjänster som driver inhemsk konsumtion. Tidigare försök har däremot stött på patrull från inflytelserika intressenter i storstäder, men också en politisk rädsla för social oro om det blir turbulent på bostadsmarknaden med fallande priser.

"På spekulativa marknader så är det så att när priserna upphör att gå upp så börjar de falla. Om det händer med kinesiska fastighetspriser så kan det inte bara vara skadligt för banksystemet utan även vända den främsta källan till välståndsskapande bland hushållen", sade Michael Petis, professor i finans vid Pekings universitet.

Goldman Sachs har sänkt sin prognos för Kinas BNP-tillväxt till 5,2 procent under 2022, från tidigare 5,6 procent, enligt Bloomberg News.

"Den långsiktiga policyinriktningen som en minskad skuldsättning i fastighetssektorn förblir oförändrad som visas av de senaste diskussionerna om att börja testa fastighetsskatt i vissa städer", skriver Goldman Sachs.
Författare Direkt-SE