Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-05

KINNEVIK: FRIGJORT KAPITAL SKA GÅ TILL NYA MÖJLIGHETER - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det kapital som frigörs i och med att portföljbolaget Livongo går ihop med sektorkollegan Teladoc kommer att användas till helt nya investeringar och ökningar i befintliga innehav.

Det säger Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt.

Kinnevik äger för närvarande 13 procent av Livongo som utvecklat och driver en digital vårdplattform med exempelvis diabetiker som målgrupp. Går planerna i lås kommer Livongo gå upp i det betydligt större Teladoc samtidigt som Kinnevik får en andel om 4,5 procent i det sammanslagna bolaget. Därutöver kommer Kinnevik tack vare en kontantdel i affärsupplaget kunna kvittera ut cirka 1,3 miljarder kronor.

"Den pengarna kommer uteslutande gå till nya möjligheter. Vi ser många bra möjligheter, inom hälsovård men även på andra håll", säger Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt och han tillägger att troligen kommer att röra sig både om helt nya investeringsobjekt och om tillägg i bolag som redan finns i Kinneviks portfölj.

Enligt den i fjol antagna utdelningspolicyn ska Kinnevik i ställer för ordinarie utdelningar överföra medel till ägarna när det uppstår "överskottskapital" i investeringsverksamheten. Efter att investmentbolaget sålde av i Zalando tidigare i somras klubbades en utdelning om 7 kronor per aktie. Så blir det alltså inte nu.

Georgi Ganev antyder vidare att 4,5 procent i ett USA-noterat bolaget egentligen inte passar in i Kinnevik filosofi, åtminstone inte i det långa loppet.

"Långsiktigt är ju vår ambition i att investera i framför allt privata bolag, även om vi ser oss som en stark ägare i det nya bolaget", säger Kinnevikchefen.

Han är påfallande nöjd med Livongos utveckling - såväl sett till själva verksamheten som kursmässigt - sedan 2017 när Kinnevik gjorde sin första investering i plattformsbolaget.

"Vi trodde inte att det skulle gå så här fort", säger Kinneviks vd.

Livongo kan beskrivas i termer av ett "software as a-service"-bolag, eller SaaS som det brukar förkortas, där till exempel diabetespatienter betalar en återkommande avgift för att via ett abonnemang kunna använda verktyget.

Teladoc kan samtidigt beskrivas som en global motsvarighet till Kry. Delar av patientflödet till den stora nätdoktorn kommer enligt planerna slussas vidare till Livongos verktyg och det är en av huvudfaktorerna till att parterna ser synergier motsvarande en bra bit över 4 miljarder kronor inom fem år, enligt vad Georgi Ganev uppger för Direkt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.