Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-13

Kinnevik och Alfa Laval draglok på stigande börs

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen handlades uppåt i måndagens börsöppning efter en morgon som bjudit på många rapporter. Det positiva sentimentet höll därmed i sig trots att WHO på söndagen rapporterade om drygt 230.000 nya fall av covid-19 globalt, en rekordökning.
 

Vid 9.20-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 1,0 procent till 1.728. Aktier för drygt 1,7 miljard kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten adderade tyska DAX 1,4 procent medan franska CAC40 var upp 1,2 procent.

Bland storbolagen märktes uppgångar för samtliga aktier. Bäst gick det för Alfa Laval efter besked om att bolaget förvärvar finländska Neles. Uppåt gick även rapportbolaget Kinnevik. I botten hittades ABB, som ändå steg 0,1 procent.

Alfa Laval lämnade ett kontantbud på Neles uppgående till 11:50 euro för varje utestående aktie, vilket värderar Neles till omkring 1.727 miljoner euro. Budpriset motsvarar en premie om cirka 32,8 procent. Alfa Laval steg 4,1 procent medan Neles rusade 36 procent till 11:78 euro i Helsingfors.

På rapportfronten redovisade Essity en organisk tillväxt på -9,3 procent för det andra kvartalet, att jämföra med analytikernas förväntningar på -6 procent. Det justerade ebita-resultatet kom in något bättre än väntat. Aktien var upp 0,7 procent.

Kinneviks substansvärde var vid utgången av det andra kvartalet 323 kronor per aktie. Aktien steg 3,2 procent till 271:60 kronor. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav vd Georgi Ganev att det under pandemin har synts en acceleration av digitala beteenden och att det syns tydligt i Kinneviks portfölj.

Är ökningen för de digitala konsumenttjänsterna, såsom nätbaserad dagligvaruhandel, engångseffekter eller en längre trend som snabbas på?

– Vi tror att all typ av digitalisering som vi sett under kvartalet är framtidens beteende. Det är självklart en del kundgrupper som provat de här tjänsterna som kommer återgå, men allt annat lika tror vi att man vid utgången kommer ha en högre digitaliseringsgrad av den här typen av tjänster, säger vd:n Georgi Ganev. 

Medicinteknikföretaget Vitrolifes försäljning minskade med 45 procent under det andra kvartalet. Bolagets vd Thomas Axelsson bedömer att bolaget kommer att påverkas negativt av minskad efterfrågan till följd av pandemin även under det andra halvåret. Aktien backade 6,6 procent.

Industrigruppen Volatis ebita-resultat ökade preliminärt med 41 procent till 181 miljoner kronor under det andra kvartalet. Enligt Volati är det bättre än vad bolaget bedömer att marknaden förväntat. Aktien steg 18,6 procent.

Notes rörelseresultat ökade till 42 miljoner kronor under kvartalet, upp från 31 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Enligt vd Johannes Lind-Widestam har kontraktstillverkaren goda skäl att för det tredje kvartalet tro på en organisk tillväxt i nivå med bolagets mål om 10 procent och fortsatt positiv lönsamhetsutveckling. Aktien lyftes 4,7 procent.

Recipharm räknar med att andra kvartalets resultat blir starkare än analytikers konsensus. Enligt preliminära siffror ökade rörelseresultatet 99 procent till 340 miljoner kronor. Aktien belönades med en uppgång på 8 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.