Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-08

Kinnevik slopar ordinarieutdelningar – men flertalet extrautdelningar

wysiwyg_image

Stor utdelning från Kinnevik

STÄMMORAPPORT: Investmentbolaget Kinnevik kommer framöver att öka innehaven i onoterade tillväxtbolag. Styrelsen har därför föreslagit en extrastämma att besluta om att dela ut innehavet i mobiloperatören Millicom till Kinneviks aktieägare. Värdet av utdelningen är mer än sju gånger större än den ordinarie utdelningen om 8:25 kronor, närmare bestämt knappt 60 kronor beroende på kursen i Millicom. Varje aktie i Kinnevik berättigar till 0,1372 SDB i Millicom, för drygt sju aktier i Kinnevik får man alltså en SDB i Millicom. Millicom har sitt huvudkontor i Luxemburg varför det är de så kallade depåbevisen som handlas hos Nasdaq i Stockholm.

 

Bara extrautdelningar framöver

Vid extrastämman på torsdagen berättade vd Georgi Ganevi att man framöver kommer att frångå de ordinarie utdelningarna, men däremot oregelbundet dela ut större värden när man har gjort en god affär eller anser att ett innehav kan stå på egna ben så att det kan delas ut till Kinneviks aktieägare. För de aktieägare som inte råkar ha ett innehav i Kinnevik som går jämt ut med 0,1372 (har någon det?) kommer resterande del att säljas av Kinnevik och sedan delas ut - utan att courtage utgår. Stämman beslöt nästan enhälligt enligt styrelsens komplicerade förslag, pengarna och depåbevisen kommer strax före jul.

 

Thorwald Arvidssons förslag föll

Aktieägaren Thorwald Arvidsson hade - liksom så många gånger tidigare - lämnat ett antal förslag som han hoppades att stämman skulle anta. Eftersom han själv inte deltog i stämman - och ingen annan aktieägare yrkade bifall till förslagen - kom de inte ens upp till omröstning. Hittills har undertecknad bevakare inte varit med om att något av Thorwald Arvidssons förslag vunnit bifall vid någon bolagsstämma, men skam den som ger sig. Droppen sägs urholka stenen, trägen kanske vinner i längden?

 

Bolagsbevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.