Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

KLIMATOR: STIGER 40% I DEBUTEN PÅ SPOTLIGHT STOCK MARKET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det Göteborgsbaserade företaget Klimator, som tillhandahåller information och teknik kring väglag, steg 40 procent i fredagens noteringsdebut på Spotlight Stock Market.

Ett paket av två aktier och en teckningsoption handlades på fredagsmorgonen till sammanlagt 23:80 kronor, vilket är 40 procent högre än teckningskursen i unitemissionen på 17:00 kronor.

Unitemissionen, som inledningsvis tillförde Klimator 21 miljoner kronor, tecknades till 277 procent.

Klimator ska fortsätta tillhandahålla bra information om väglaget till vinterväghållningsbolag och samtidigt satsa på att få fler kunder inom fordonssektorn där företaget ser stor potential på sikt, sade Torbjörn Gustavsson, som är vd och en av grundarna till Klimator, nyligen i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Klimators intäkter kommer i nuläget till största delen från tillhandahållet av dataplattformen Road Condition Data som möjliggör säkrare vintervägar och transporter. Plattformen kan även minska miljöbelastningen genom att onödiga vinterröjningsåtgärder kan undvikas.

I Sverige ansvarar staten för att hålla vägarna öppna och farbara. Arbetet utförs skattefinansierat av entreprenörer, vilka är i behov av bra och precis information, sade Torbjörn Gustavsson.

De väghållningsentreprenörer som är kunder hos Klimator betalar en fast årsavgift för användning av väglagsinformationen som distribueras via Road Condition Data. Dataplattformen täcker för närvarande Sverige, Danmark, Norge, Litauen, Nederländerna och Tjeckien.

Klimator har dock två verksamhetsområden - utöver vintervägröjning även ett som riktar sig till fordonssektorn.

"Vintervägsindustrin är den viktigaste för oss i dagsläget, men vi håller på att etablera oss mer och mer inom fordonsindustrin. På sikt ser vi fordonssektorn som den viktigaste komponenten i Klimator", sade Torbjörn Gustavsson.

Klimator ska upprätthålla ett högt teknikkunnande med hjälp av sin koppling till forskarvärlden, inte minst Chalmers. Torbjörn Gustavsson berättade i intervjun samtidigt om utmaningen för det historiskt sett forsknings- och utvecklingsbaserade företaget att skapa förståelse för potentialen med bolagets teknik.

Inwest Corporate Finance är finansiell rådgivare åt Klimator i samband med noteringen.


https://youtu.be/CjJ02TDJZVE

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Klimators vd Torbjörn Gustavsson till höger.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.