Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-01-17

Kommentar Absolicon: Ramavtal kan öppna uppenbar marknad

Detta är en betald analys på uppdrag av Absolicon Solar Collector AB utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Absolicon signerar ytterligare ett ramavtal, nu med den affärsdrivna ingenjörsföretagsgruppen Al Homsi Group på Cypern. Ramavtal finns sedan tidigare i Sydafrika och Kenya. För alla tre ramavtalen gäller att köpekontrakt behöver tecknas för att de skall konverteras till faktiska beställningar.

Absolicon kunde den 13 januari 2020 meddela att ett tredje ramavtal signerats med Al Hosni Group BVI - Enterprise Design & Engineering Contracting Services Group för en försäljning av en produktionslina. Villkoren är liknande som i tidigare ramavtal med GreenLine Africa (Sydafrika) och Ariya Finergy (Kenya): Köpeskillingen för själva produktionslinan uppgår till mellan 40 och 50 miljoner kronor med möjlighet till ytterligare återkommande intäkter i form av försäljning av insatsvaror om 40 till 50 miljoner kronor, givet full beläggning vid produktionslinan. Vidare finns ytterligare möjligheter till värdefulla licensintäkter om motsvarande fyra procent av försäljningsvärdet på de vid produktionslinan producerade solfångarna. Givet ett pris om 2 000 kronor per kvadratmeter solfångare skulle licensintäkter uppgå till åtta miljoner kronor på årsbasis, förutsatt full beläggning.

Al Hosni Group är ett multinationellt grupp med flera ingenjörsföretag verksamma inom bland annat konstruktion, tillverkning, marknadsföring, kemikalier och miljöprojekt. Gruppen har över 1 000 anställda. Avsikten är att sälja solfångare till industrier, städer och kommersiella fastigheter och sedan även projektleda installationerna. Affärsdrivna Al Hosni har således ett helhetserbjudande till sina kunder. Vidare avser Al Hosni Group att starta en fond för att bygga och förvalta hållbara fastigheter i Mellanöstern där solfångare kan bidra till fastigheternas energiförsörjning.

Som ett första steg avser företaget att sätta upp en pilotanläggning på Cypern för att demonstrera kapacitet. I ett andra steg skall produktionslinan levereras till Cypern under 2021. Utöver den cypriotiska marknaden kommer Al Hosni även att bearbeta närliggande marknader som Jordanien, Syrien, Libanon och Irak. Förbränning av olja förser många industrier i området med energi för att driva processer. Även givet de många soltimmarna i det geografiska området är förutsättningarna goda. Teknologin har således en uppenbar potential på dessa marknader.

Samtidigt som ramavtal påvisar en god efterfrågan hoppas vi nu på att någon av de tre ramavtalen kan konverteras till faktiska beställningar. Absolicon har lämnat en kallelse till en extra bolags-stämma för bemyndigande om nyemission, vilket sänkte aktiekursen. Efter att ramavtalet med Al Hosni Group presenterades har aktien återhämtat sig starkt. Se graf nedan:

wysiwyg_image

Läs vår senast uppdaterade analys här.

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.