Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-07

Kommentar Addlife: Hög tillväxt, dämpad marginal

Detta är en betald analys på uppdrag av AddLife AB utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Addlife levererade ett tredje kvartal med fortsatt mycket stark tillväxt, inklusive förvärv. Den organiska tillväxten var återigen 4 procent, men rörelsemarginalen dämpades något 

Addlife är en förvärvsintensiv koncern med fokus på medicinsk teknik inom sjukvård och laboratorier. Verksamheten har historiskt bedrivits inom Norden, man har från och med 2019 också en stark östeuropeisk bas.

Stark tillväxt

Försäljningstillväxten för det tredje kvartalet var 39 procent, mot 36 procent under det förra. Tillväxten exklusive förvärv, den organiska tillväxten, blev 4 procent, vilket var något högre än de 2 procent som redovisades under det andra kvartalet. Även det första kvartalet gav en tillväxt på 4 procent, varför det tycks som om bolaget nu återigen är uppe på den mer normala nivån, efter en viss påskeffekt under det andra kvartalet. Tillväxten är fortsatt stark framförallt inom hemvården. 

Starkt i Sverige

Även detta kvartal uppvisar den svenska marknaden en fortsatt god efterfrågan i de flesta segmenten. Här har även regeringen aviserat satsningar för att stärka vården, liksom investeringar i medicinsk forskning. Kortsiktigt har även Addlife kunnat göra extra leveranser av produkter till sjukvården, efter de inställda leveranser som har förekommit under kvartalet. 

Varierat i övrigt

Även Danmark har utvecklats positivt under kvartalet, både inom läkemedelsindustrin och akademien, medan Finland fortsätter att vara svagt. I Norge har affärsläget varit svagare motlaboratorier, medan sjuk- och hemvård fortsätter att utvecklas positivt. Slutligen är efterfrågan i de nyförvärvade enheterna i Europa, med en tillväxt i nivå med marknadens, vilket motsvarar bolagets förväntningar vid förvärvet. 

Egna produkter

Utvecklingen för de egna produkterna i framförallt USA, Kina och Benelux har utvecklats positivt med en tillväxt som överstiger nivån på övriga marknader.  

Dämpad vinsttillväxt

Rörelseresultatet (EBIT) steg med 16 procent, mot en nedgång på 2 procent förra kvartalet. Eftersom försäljningen steg ännu snabbare minskade rörelsemarginalen från 5,0 procent till 4,5 procent. Marginalen på de nyförvärvade europeiska marknaderna är generellt lägre, vilket gör att förra årets marginal i kvartalet låg högre, på 5,4 procent. Räknat som rullande värde för de senaste fyra kvartalen minskade marginalen från 5,8 procent i förra kvartalet till 5,6.

Uppåt för Labtech, dämpad marginal i Medtech

Inom affärsområde Labtech ökade rörelseresultatet (EBITA) i kvartalet med 25 procent, jämfört med 5 procent under det förra. Rörelsemarginalen blev 9,3 procent mot 8,3 förra kvartalet. Inom affärsområde Medtech steg rörelseresultatet (EBITA) med 31 procent, mot 22 procent förra kvartalet. Rörelsemarginalen (EBITA) dämpades däremot till 7,3 procent från 8,1 procent. 

Motiverat värde

Vi har ett motiverat värde på Addlife på 260 kronor per aktie. Vi återkommer med en fördjupad analys då vi även utvärderar detta riktvärde. 

wysiwyg_image

Rörelsemarginalen dämpas något

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.