Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-25

Kommentar Addvise: Marginalen fortsätter upp

Detta är en betald analys på uppdrag av ADDvise Group AB utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Medtechbolaget Addvise redovisar en stark tillväxt och en stigande rörelsemarginal.  

Addvise kvartalsrapport för det första kvartalet 2019 är glädjande läsning. Försäljningen under kvartalet steg 14 procent i årstakt till 76,6 miljoner. Den förvärvsjusterade (organiska) tillväxten anger bolaget till 4 procent, vilket också styrks av den sekventiella tillväxten från föregående kvartal, som var 4 procent. 

Sjukvård drar

Det är affärsområde Sjukvård som drar tillväxten, med en uppgång på 37 procent, i huvudsak genom förvärv. Affärsområde Lab har det däremot fortsatt motigt, med en nedgång i försäljningen på 3 procent, utan effekter från företagsförvärv.

Sverige växer

Den svensk marknadens försäljning, som svarar för ungefär två tredjedelar av koncernens, steg fem procent, vilket även gäller affärsområde Lab. Nordamerika är näst störst och ökade med hela 65 procent, i huvudsak genom förvärv och helt inom Sjukvård. Däremot föll försäljningen i Europa (exkl Sverige) med hela 30 procent. Det berodde helt på en nedgång i affärsområde Lab, medan Sjukvård ökade med 34 procent.   

Markant resultatuppgång

Resultatet före skatt steg från en förlust på 0,3 miljoner för ett år sedan, till en vinst på 0,4 miljoner. Historiskt har första kvartalet varit koncernens svagaste och de två senaste åren har bolaget redovisat förlust. Eftersom skuldsättningen och räntebördan fortfarande är relativt stor, blev rörelseresultatet väsentligt högre, totalt 4,5 miljoner kronor, vilket var en uppgång från 2,7 miljoner för ett år sedan. Rörelsemarginalen blev 5,8 procent, vilket är den näst bästa för ett första kvartal de senaste åtta åren.

EBITDA förbättras

Företaget har ett mål för EBITDA-marginalen på 10 procent, vilket vi utpekat som den enskilt viktigaste faktorn i vår värdering. Därför är det glädjande att EBITDA-marginalen låg på 9,3 procent, mot 6,0 procent för ett år sedan. Emellertid har förändringar i redovisningsreglerna ökat marginalen med 1,7 procentenheter. Vår målsättning för marginalen revideras därför upp till cirka 11,5 procent jämfört med de tidigare 10 procenten. Även med denna reviderade målsättning är utvecklingen av EBITDA-marginalen mycket positiv.      

Bör påverka kapitalkostnaderna

Vi räknar med att det förbättrade resultatet kommer att bidra till förbättrat kassaflöde, lägre skuldsättning, vilket i sin tur bör ge en neddragning av både räntekostnader och riskpremie vid värderingen.

Vi återkommer med en djupare analys och en bedömning om vårt motiverade värde för B-aktien skall behöva revideras.             

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.