Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-16

”Kommenterar inte möjliga konsekvenser”

Byggkoncernen Skanska kan i dagsläget på grund av tyst period inte kommentera huruvida Carillions fördjupade problem kan medföra eventuella finansiella konsekvenser för bolaget. Skanska ger inte heller kommentarer om möjliga implikationer på den brittiska marknaden.

Det meddelar Andreas Joons på Skanskas pressavdelning i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi kan inte kommentera något finansiellt eller om marknaden på grund av tyst period", svarar han.

Carillion har haft likviditetsproblem under en längre tid. Efter att samtal med långivare strandade i helgen har det brittiska byggbolaget nu ansökt om konkurs.

Skanska har inte minst ett enormt brittiskt vägprojekt (A14) tillsammans med bland annat Carillion. I slutet av 2016 delgavs det att ett samriskbolag med Costain, Balfour Beatty och Carillion bildats för uppgiften att förbättra den brittiska motorvägen A14. Skanska kallar på sin hemsida just det projektet för "ett av de största" brittiska vägprojekten.

Sammanlagt kontraktsvärde angavs i samband med ordern uppgå till 876 miljoner pund varav Skanskas del var värd 290 miljoner pund, eller cirka 3,4 miljarder svenska kronor. Den nya vägen planeras att öppna för trafik sent under 2019.

Så sent som i slutet av november 2017 skrev Cambridge Independent att arbetet med vägen löpte på väl för att det skulle kunna levereras inom utsatt tid.

"Vi kommer att veta om vi är en halvtimma sena på någonting och vad vi behöver göra för att ta tillbaka det. Det handlar om sekvenser och planering", sade Eric Milne, senior arbetsledare på Skanska, till tidningen och lade till att eventuella förseningar hela tiden känns till, liksom "vad som behöver göras för att ställa det i ordning".

Skanska svarar i dagsläget inte på frågor om möjligheten att få klart det arbetsintensiva A14-projektet i tid på grund av Carillions förvärrade läge. Bolaget svarar inte heller på om projektet kan medföra eventuella finansiella effekter för Skanskakoncernen alternativt om det finns risk för följdverkningar i andra projekt utöver A14 - exempelvis till följd av underleverantörer som får problem.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.