Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2021-10-27

KONJUNKTUR: FLASKHALSPROBLEM TYNGER ALLTMER - SWEDBANK

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flaskhalsproblemens effekter verkar ha underskattats. I stället för att lätta verkar problemen snarare förvärras och dessutom sprida sig från industriproduktion och utrikeshandel till detaljhandel och privatkonsumtion.

Det säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström till Nyhetsbyrån Direkt.

"Den ekonomiska utvecklingen har blivit svagare på sistone än många hade räknat med, inklusive vi. Det beror sannolikt på att man underskattat effekterna av utbudsproblemen. Många har hela tiden tänkt sig att det snart ska bli en förbättring, men snarare har leveransproblematiken i stället förvärrats. Den kan nog hänga i längre och få större konsekvenser än många räknat med", säger han.

Han konstaterar att mycket statistik under en ganska lång tid kommit in svagare än väntat. Industriproduktionen har exempelvis stagnerat i flera euroländer och Kina går i år mot den svagaste tillväxten på årtionden, pandemiåret 2020 undantaget.

"Vi ser allt fler tecken på att flaskhalsar och utbudsproblem nu syns i statistiken", säger Andreas Wallström.

Han tycker att denna utveckling gått lite under radarn:

"Många verkar titta på fortsatt höga årstakter, när man jämför med 2020, men tittar man på utvecklingen de senaste månaderna har den varit rätt svag, framför allt handelsstatistik", säger han.

Ett exempel på det är svensk utrikeshandel, där såväl export som import uppvisat en sjunkande trend sedan i februari, även om det syntes en liten förbättring i den senaste statistiken för september, som släpptes på onsdagen.

"Det har nog gått många förbi, att vi i ett halvår nu haft en svag utveckling för både export och import", säger Andreas Wallström.

Han tillägger att utbudsproblemen nu dessutom börja sprida sig vidare i ekonomin.

"Vi ser hur också detaljhandeln nu stagnerar i flera euroländer. Allt fler företag inom detaljhandeln vittnar också om problem med leveranser. Finns inga varor att sälja kommer det att hålla tillbaka konsumtionen", säger han.

Allt detta talar för att BNP-prognoser kommer att få revideras ned framöver.

"Vi har haft en period med ständiga upprevideringar av tillväxten, där man överraskats av styrkan i återhämtningen och hur snabbt pandemin föll ur. Men nu tror jag kanske vi kommer få se en del nedrevideringar framöver. Jämfört med hur konsensusbilden var för 1-2 månader sedan ser utsikterna sämre ut nu", säger Andreas Wallström.
Författare Direkt-SE