Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-05-07

Köpare får pengar tillbaka av Oscar Properties

wysiwyg_image

Vissa köpare i bostadsutvecklaren Oscar Properties projekt 79&Park har lyckats backa ur avtalen och fått tillbaka sin miljonhandpenning.

Det rapporterar nyhetssajten E55.

Bakgrunden är de stora förseningarna i projektet och vissa köpare ska ha lyckats få tillbaka sin handpenning, skriver E55. Men det tillbakavisas av bolaget.

"Det är ingen i 79&Park som har fått tillbaka sin handpenning eller som har hävt avtal. /…/ Det finns ett fåtal kunder i 79&Park som har hävt, utan att det finns grund för hävning. Hävningen är inte accepterad av oss, och det finns därför ingen rätt för dem att få tillbaka sin handpenning", säger Malin Sparf Rydberg, press- och marknadschef på Oscar Properties, till E55.

Projektet 79&Park på Gärdet innanför Stockholms tullar säljstartades under 2015 och bolaget hade sålt 154 bostäder vid utgången av mars 2016. Dåvarande tidsplan var att projektet skulle stå färdigt i det tredje kvartalet 2017.

I bokslutet för 2016 rapporterades fortsatt samtliga 154 sälstartade lägenheter som sålda. Projektet väntades då stå färdigt i det andra kvartalet 2018. Enligt rapporten för årets första kvartal var 157 av 169 bostäder sålda, nuvarande plan är färdigställande i årets fjärde kvartal.

Svenska Dagbladet rapporterade i början av året att efterfrågan på juridisk rådgivning för att komma ur nyproduktionsavtal ökat kraftigt. Det framhölls då att ett förhandsavtal, enligt lag, kräver en tillräckligt preciserad tidpunkt för inflytt för att det ska vara juridiskt bindande.

Uppfylls inte detta "formkrav" kan det finnas möjlighet för en köpare att dra sig ur ett bostadsköp inför att själva upplåtelseavtalet har skrivits på. Ett upplåtelseavtal undertecknas omkring ett halvår före inflytt, först då blir köparen formellt medlem i bostadsrättsföreningen. Men redan ett förhandsavtal är juridiskt bindande för bostadsrättsförening och köpare, så till vida formkraven uppfyllts.