Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-16

Köpläge i defensiv aktie: ”Har potential – kan bli extrautdelning”

wysiwyg_image

Gruv- och smältverksbolaget Boliden steg i onsdagens inledande handel på Stockholmsbörsen sedan Deutsche Bank höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll och justerat upp riktkursen till 240 kronor från 225 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

"Boliden är en av de aktier som har lägst risk och som har mer defensiva egenskaper i den grupp bolag vi följer. Aktien har värderats ned kraftigt jämfört med europeiska och globala basmetallproducenter", skriver Deutsche Bank.

Höstens kursnedgång följer på de tredje kvartalets svaga rapport och ledningens prognos om en ökning av investeringarna, capex, om 30 procent för 2019, påminner banken, som räknar med en ökad klarhet gällande investeringarna framöver.

"Vi ser en potential för att ledningen adresserar osäkerheten i samband med bokslutsrapporten eller kapitalmarknadsdagen i mars", resonerar Deutsche.

Boliden räknar med en capex-nivå på knappt 8 miljarder kronor för 2019, upp från cirka 6 miljarder 2018. Redan 2020 tror Deutsche Bank dock att capex ska vara tillbaka på 2018 års nivåer.

Banken räknar också med att Boliden ska betala en extra utdelning i storleksordning 6:50 kronor per aktie utöver den ordinarie utdelningen om 8:35 kronor, vilket skulle innebära en "attraktiv direktavkastning" om cirka 6 procent.

Boliden handlades vid 9.30-tiden på onsdagen till drygt 209 kronor, en uppgång med 2,7 procent för dagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.