Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-25

Köpläge i ståljätten: ”Överdriven oro”

wysiwyg_image

Ett antal produktionsstopp har lett till att marknaden oroats över att ståltillverkaren SSAB har investerat för lite i sina anläggningar under en period då skuldminskning stått i fokus. Kursnedgången är dock överdriven och med nuvarande starka kassaflöden väntas utdelningen komma att öka.

Det skriver Morgan Stanley i en ny analys, i vilken rekommendationen höjs till övervikt från jämvikt med riktkursen uppjusterad till 56 kronor (54) för A-aktien, något Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Produktionsstopp och störningar har inträffat under fem av de senaste nio kvartalen, vilket kostat bolaget 5 procent av ebitda-resultatet, konstaterar Morgan Stanley och fortsätter:

"Detta har lett till frågor om bolagets behov av att öka investeringarna för att förbättra tillgängligheten i produktionen", skriver bankens analytiker, som noterar att bolaget under 2016 och 2017 investerat mindre per producerat ton än konkurrenterna.

Trots att problemet alltså bedöms som reellt har aktiekursen nu fallit för mycket, menar Morgan Stanley.

"Storleken på marknadsreaktionen förefaller överdriven och en mycket större nedgång av det fria kassaflödet verkar prisas in i konsensusförväntningarna", skriver banken.

På nuvarande kursnivåer är värderingen attraktiv, med "robusta fundamenta" i form av en stark grovplåtsmarknad i USA, goda slutkundsmarknader och bra marginaler mellan insatsvaran skrot och grovplåt. Om något är risken i bankens kalkyler på uppsidan och även med konservativa antaganden väntas en ökad takt i skuldsättningsminskningen.

"Detta höjer sannolikheten för ökade utdelningar då skuldsättningsgraden snabbt faller under bolagets uttalade mål om 30 procent", resonerar Morgan Stanley.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.