Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-04-29

Kort men matnyttig årsstämma hos ICA

Tisdagen den 21 april samlades betydligt färre aktieägare än vanligt till årsstämma för ICA-gruppen. Dock direktsändes stämman över webben så att även de aktieägare som av olika orsaker inte kunde delta på plats åtminstone kunde följa vad som sades.

Likt de flesta stämmor i år var ambitionen att det skulle gå fort, och stämman var avklarade på under timmen. Framförallt berodde detta på att VD:s anförande var mycket kort, ett längre finns istället att se på bolagets hemsida.

ICA har ett starkt 2019 bakom sig och har inlett även 2020 starkt. Framförallt var mars en mycket stark månad tack vare den ”bunkringseffekt” som vi har sett i dagligvaruhandeln den senaste tiden på grund av Corona.

Detta föranledde Aktiespararnas ena fråga som gällde ifall man kunde se några fler långvariga förändringar i kundbeteendet i och med Corona, utöver det att näthandeln har ökat och troligen kommer att fortsatt ligga på högre nivåer än innan Corona.

Bolagets VD, Per Strömberg, svarade att det trodde han. Bland annat trodde han att efterfrågan på svenska varor skulle öka. I dag är ca 50% av varorna i en ICA-butik svenska och han trodde att det kommer öka då han tror att det kommer att finnas ett högre tryck- och intresse för att Sverige ska vara mer självförsörjande när det kommer till mat.  Mer kortsiktigt så trodde han inte att bunkring är den enda effekten av Corona utan också att vi äter fler måltider hemma istället för att gå på restaurang i dessa tider.

Aktiespararnas andra fråga gällde hybridstämmor och inleddes med att berömma bolaget för att man tillgängliggjorde stämman genom webbsändning. Själva frågan gällde ifall man även funderat på att möjliggöra röstning i realtid på distans. Styrelsens ordförande, Claes-Göran Sylvén, som även agerade stämmoordförande, svarade att det hade man verkligen övervägt men inte kunnat hitta någon leverantör än som kunde leverera tillräckligt hög säkerhet. I framtiden hoppas man dock att detta ska vara möjligt.

Efter frågestunden så klubbades besluten snabbt igenom. ICAs styrelsen hade likt många andra reviderat sitt förslag till utdelning med anledning av Corona, dock föreslog man ändå en utdelning om 6 kr per aktie. Om ekonomin och världsläget sedan tillåter kan det komma att fattas beslut om ytterligare utdelning vid en extrastämma i höst.

 

Bevakare och skribent: Sverre Linton

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.