Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-15

Kortsiktig motvind, långsiktig medvind

Bas Trots en historiskt kraftig lågkonjunktur steg Stockholmsbörsens breda index med nästan 13 procent under året som gick. Men det var inte bara aktiekurserna som steg – det gjorde även värderingarna, och förväntningarna på framtiden.

Under årets sista månader ställde sig stjärna efter stjärna rätt på börshimlen. I det amerikanska valet vann Joe Biden över Donald Trump, vilket innebär att vi slipper fyra år till av nyckfullhet, konflikter och utspel. I stället väntas mer diplomati och förbättrade handelsrelationer, vilket inte minst gynnar ett öppet, exportberoende land som Sverige.

Inom loppet av ett par veckor fick vi också besked om tre fungerande, effektiva vaccin mot coronaviruset, och myndigheterna var snabba att starta processer för nödgodkännande och distribution. I flera länder var vaccinationsprocessen i gång redan innan klockan klämtade på nyårsafton. Inte ens Brexit blev så dramatiskt som det såg ut bara några dagar innan årsskiftet. Storbritannien och EU lyckades i sista stund enas om ett enklare handelsavtal, och marknaden pustade ut.

Författare Redaktionen