Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-13

Kraftigt fall för boprisindikatorn

wysiwyg_image

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i november jämfört med vad de gjorde föregående månad.

SEB:s boprisindikator, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till 11 i november jämfört med 50 i oktober.

Nedgången i november är den största sedan november 2007.

"Det har skett en inbromsning på bostadsmarknaden och nu sjunker förväntningarna på den framtida prisutvecklingen rejält. De sjunkande förväntningarna späs på av osäkerheten kring räntan, ränteavdragen, det skärpta amorteringskravet och ett stort mediafokus på frågan, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Av de tillfrågade tror 43 procent på stigande priser under det kommande året, jämfört med 66 procent förra månaden, medan 32 procent tror på fallande priser, jämfört med 16 procent föregående månad.

SEB noterar att det nu skiljer mer mellan regionerna jämfört med de senaste månaderna. Boprisindikatorn går nedåt i samtliga regioner och i Stockholm backar den mest från 47 till 18, mätt som två månaders medelvärde.

Tittar man isolerat på den senaste månaden är nedgången i Stockholm hela 47 enheter och det är för första gången sedan 2012 en majoritet som tror på sjunkande priser, enligt Jens Magnusson.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 7 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, jämfört med 8 procent förra månaden.

wysiwyg_image

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 0,23 procent, upp jämfört med 0,17 procent föregående månad.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.