Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-05

"Viktigt att ansvaret för de före detta Swedbanktopparna prövas"

wysiwyg_image

Aktiespararna startar en skadeståndsprocess mot tidigare ledamöter i Swedbank

Marknadsbevakningen är en av Aktiespararnas grundstenar och handlar om att försvara de mindre aktieägarnas rättigheter.

Den mest kända verksamheten är bolagsstämmobevakningen där Aktiespararna för de mindre aktieägarnas talan och tar strid för minoritetens rättigheter. Bevakningen sker även genom media och genom att delta i lagstiftnings- och regelutvecklings-arbete.

”I det här fallet tycker vi att det är viktigt att ansvaret för de före detta Swedbanktopparna prövas. Det ger banken en chans att återupprätta förtroendet, men även att återföra kapital till banken.”, säger chefsjurist Sverre Linton.

Någon måste hållas ansvarig

I ett brev till Swedbanks styrelse kräver Aktiespararna att de ska inleda en skadeståndsprocess mot 14 före detta styrelseledamöter i Swedbank, däribland tidigare vd:ar Michael Wolf och Birgitte Bonnesen.

– Swedbank har fått böta 4 miljarder till Finansinspektionen. För oss är det självklart att någon måste hållas ansvarig för det. Samtidigt ser vi stora möjligheter att faktiskt få tillbaka en del av pengarna, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, till Svenska Dagbladet i en intervju.

"Inget har hänt"

Joacim Olsson fortsätter:

– Göran Persson meddelade förra året att man skulle överväga ett skadestånd. Men inget har ju hänt. Då hjälper vi gärna till med det speciella upplägg som vi nu presenterar.

Begäran till bolagstämman

Aktiespararna har även skickat in en begäran till bankens bolagsstämma den 25 mars i år, där det föreslås att stämman ska ta beslut om samma sakfråga.

– Om styrelsen inte agerar på brevet går vi vidare med ärendet på bolagsstämman. Säger styrelsen däremot ja drar vi tillbaka ärendet från stämman, säger Joacim Olsson.

Han vågar också vara optimistisk kring möjligheten att få de nödvändiga 10 procenten för att klubba igenom förslaget på stämman då Aktiespararna förankrat detta hos flera storägare.

Tidigare i veckan har också Ekobrottsmyndigheten uttalat sig om att utredningen mot Birgitte Bonnesen nu är klar och att ytterligare en brottsmisstanke lagts till utredningen.

Källa: SvD

Författare Redaktionen