Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-09-08

Kritik mot EQT: ”Riskerar förtroendet”

wysiwyg_image

Sverre Linton anser att förtroendet för riskkapitalbolaget fått sig en rejäl törn efter att de backat från lock up-avtalet som skrevs i samband med noteringen. 

– Det måste ställas höga krav på att man som investerare kan lita på vad som står i prospektet, säger han, till Di.

I tisdags nåddes vi av nyheten att EQT ändrade lockup-perioden.

”Osnyggt”

Sverre Linton menar att först gå ut med att de ändrar lock up-avtalet och att det sedan framkommer att 60 partners sålt aktier för knappt 24 miljarder svenska kronor är osnyggt och att det mycket väl kan skada förtroendet för bolaget på börsen.

– Lock up-avtalen är säkert något som många investerare tar i beaktande, det visar hur långsiktiga de befintliga ägarna är i bolaget”.

EQT menar själva att de genomförde ändringen för att skapa bättre likviditet i aktien, det menar Sverre är ett svepskäl då det finns bolag med mycket sämre likviditet.

I detta fall hade samtliga av EQT:s partners gjort åtaganden gentemot bolaget om att inte sälja aktier under en längre tid. 

– Det framstår som juridiskt möjligt, men bara för att det är möjligt betyder det inte att det är bra, eller något man ska göra”, uppger Sverre Linton, för Di.

Tomma löften

Vad är egentligen ens ord värt om löften om lock up bryts, menar han visare.

– EQT har från noteringen i ett snabbt tempo påbörjat en resa mot att bli en riktig folkaktie. Det här riskerar att bromsa upp den utvecklingen ordentligt.

Vid stängning idag (onsdag) har EQT:s aktiekurs backat med omkring tre procent.

Viktig information

Sverre Linton menar att alla investerare, grundar sina beslut om att investera i ett bolag på grundval den information som bolaget kommunicerar.

– För privatspararna är det nästan enbart prospektet som man kan hämta sin information från vid en notering. Därmed måste det ställas oerhört höga krav på att man som investerare kan lita på vad som står i det, avslutar han till Di.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.