Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-11-13

Kritiken – mot vd:s aktieägande: ”Svagt”

wysiwyg_image

Aktiespararna vill se att Lennart Holm köper mer aktier i Billerud Korsnäs. Foto: Billerud Korsnäs.

Billerud Korsnäs tillförordnade vd och tidigare ordförande Lennart Holm har investerat alldeles för lite i egna aktien.
Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton anser att det är läge att gå i bräschen och markera att han har stor tro på sitt bolag.
– Det är viktigt att man sätter sig i samma båt som övriga aktieägare, säger han till Dagens Industri. 

Efter att ha avskedat Petra Einarsson har hennes tidigare ordförande Lennart Holm, som haft posten i fem år, tagit över som tillförordnad vd i Billerud Korsnäs. 

Aktiespararna reagerar på Lennart Holms låga aktieägande i förpackningsbolaget. Hans innehav i Billerud Korsnäs uppgår till endast en halv miljon kronor, vilket går att jämföra med de cirka 30 miljoner kronor som han satsat i ett antal First North-bolag.

– Det framstår som väldigt litet i sammanhanget, säger Sverre Linton, chefsjurist i organisationen, till Dagens Industri. 

LÄS OCKSÅ: Fem insiders som visar vägen

Aktiespararnas riktlinje går ut på att en ordförande eller vd ska ha ett aktieinnehav motsvarande ett arvode eller en årslön i bolaget som styrs.

– Det får givetvis ta ett antal år att bygga upp ett sådant innehav, men med tanke på hur länge Lennart Holm har suttit framstår det som svagt – särskilt då han verkar ha ganska goda inkomster från annat håll, understryker Sverre Linton. 

MISSA INTE: Värda över 800 miljoner – därför rör kursraketens vd inte sina aktier: "Hjärtat på rätt ställe"

Dags att kliva fram

Sverre Linton tycker att det vore ett smart drag av Lennart Holm att ge indikationer om sin tro på Billerud Korsnäs genom att öka sitt ägande med besked. 

– Det är viktigt att man som företrädare för ett stort bolag visar att man tror på bolaget och att man sätter sig i samma båt som övriga aktieägare. Det tydligaste och enklaste sättet att visa det är att själv äga aktier.

YTTERLIGARE LÄSNING: Börsens främsta toppiloter

Chefsjuristen tror, sett till förutsättningarna, att Lennart Holm kan vara rätt val som vd i närtid eftersom han bör ha de kunskaper som krävs för att fortsätta utvecklingen framåt. 

Att misslyckas med en ny, långsiktigare rekrytering skulle dock skada Billerud Korsnäs förtroende, enligt Sverre Linton. 

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.